Kineska centralna banka planira da strožije reguliše kriptovalute


Zamenik guvernera Narodne banke Kine, Fan Yifei, izjavio je kako će ova institucija ove godine regulisati, a po nekim izvorima i zabraniti kriptovalute u toj zemlji. Kineska centralna banka objavila je njegovu izjavu na svojim stranicama, prenosi Reuters. Pod novu regulativu i moguću zabranu trebale bi da uđu sve virtuelne valute – ali, zanimljivo, ne i njihova.

Naime, uz najavu zabrane kriptovaluta kineska centralna banka najavila je i kako će ove godine početi sa istraživanjem i mogućim razvojem svoje sopstvene digitalne kriptovalute.

Kineske vlasti istovremeno pod kapom centralne banke rade i na velikom blockchain projektu koji bi trebao ovu tehnologiju da "iznajmljuje" kao uslugu – blockchain-as-a-service (BaaS). Moguće primene ove tehnologije Kinezi vide u državnim institucijama koje bi putem blockchaina mogle na siguran način razmenjivati dokumente i poverljive podatke.

Inače, bila ova vest iz Kine deo svakodnevnog FUD-a (straha, nesigurnosti i dvoumica) koji se oko kriptovaluta često širi, ili ne, cena bitcoina i drugih glavnih kriptovaluta već je nekoliko nedelja u silaznom trendu. Juče je tako bitcoin nakon nekoliko nedelja ponovno nakratko zaronio ispod nivoa od 7,500 dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.