Kineski internet cenzori zabranili slovo ''N''


Kineska vladajuća stranka, Komunistička partija, predložila je da se iz ustava ukloni odredba kojom se maksimalni broj mandat predsednika države ograničava na dva uzastopna po pet godina. Ovaj potez ima za cilj da ostavi aktuelnog predsednika Xi Jinpinga na vlasti još barem jedan mandat, a ako se pita neke kineske građane nezadovoljne tom odlukom – i večno.

Politička odluka Partije pokrenula je lavinu komentara na društvenim mrežama, od kojih je najjači "kineski Facebook", Weibo. Kako bi sprečili negativne komentare na račun predsednika, kineski cenzori su brže-bolje sastavili listu reči koje se ne smeju objavljivati. Među njih su ušle neke očekivane poput "emigracija", "ne slažem se", "izbori", "dodatak ustavu", "proglašavanje carem", ali i nešto potpuno bizarno – slovo "N".

U Kini se, naime, slovo N koristi u matematici otprilike isto kao i u nas, označavajući, recimo kao i X, neku nepoznatu veličinu. Ovim slovom Kinezi su pokušali matematički izraziti da bi Xi Jinping mogao vladati večno ("N = beskonačno"), pa je tako i nesrećno N završilo na crnoj listi.

Na listi zabranjenih izraza našao se i lik iz crtanih filmova Winnie the Pooh, jer je upravo to ime pogrdni nadimak za Xi Jinpinga.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.