Lyft testira mesečnu pretplatu za vožnju taksijem


Budućnost donosi velike promene na tržištu transporta koje uključuju autonomne automobile i kamione, leteće taksije te brojne servise taksi prevoza zahvaljujući kojima bi ljudi mogli da prestanu da kupuju tj. poseduju automobile i za prevoz bi koristili samo usluge taksija.

Iz današnje perspektive ovakav scenario mnogima izgleda nemoguće, ali promene o kojima se govori već neko vrijeme i koje će doneti napredak tehnologije toliko su radikalne da će za 5 do 10 godina možda zaista biti jeftinije koristiti taksije (koji će biti jeftini jer njima neće upravljati ljudi, već računari, a većinom će biti reč o električnim vozilima koja puno manje troše) nego posedovati i održavati sopstveni automobil.

Velike kompanije već se neko vreme pripremaju za takvu budućnost te testiraju različite opcije i novitete na tržištu taksija. Jedna od takvih kompanija je i Lyft, konkurent Uber-u koji je počeo s testiranjem pretplatničke usluge koju je najbolje nazvati Netflix-om za taksije.

Oni već neko vreme učestalim korisnicima svojih usluga šalju pozivnice za ovu uslugu – za određenu mesečnu pretplatu korisnici će imati mogućnost određenog broja vožnji putem Lyfta.

Npr. za mesečnu pretplatu od 199 dolara, korisnici će se moći voziti 30 puta, pri čemu cena jedne vožnje unutar tog pretplatničkog paketa iznosi do 15 dolara. Ovakav način pretplate čini se zanimljiv korisnicima koji često taksijem idu na posao i sa posla, a iako ušteda na papiru iznosi 250 dolara (30 vožnji po 15 dolara je 450 dolara, a korisnici će platiti 200 dolara mesečno), korisnici sigurno nikada neće potrošiti tačno 15 dolara po vožnji već manje, odnosno nije poznato šta će biti u situaciji u kojoj će vožnja biti duža, tj. skuplja od 15 dolara.

Osim preplate od 200 dolara mesečno, Lyft će ponuditi i druge cenovne modele (60 vožnji za 400 dolara i slično), a izvršni direktor kompanije Logan Green rekao je kako je ovakav pretplatnički servis budućnost kompanije. Na konferenciji na kojoj je najavio saradnju sa kompanijom Magna s kojom će razvijati autonomne automobile, spomenuo je i kako žele promeniti i "prebaciti" celu industriju koja je bazirana na posedovanju automobila na takav pretplatnički model.

"Lyft će pokriti sve vaše potrebe transporta", smatra Logan, a prema njegovom računanju korisnici će za oko 200 dolara mesečno moći da pređu oko hiljadu milja.

Inače, sličan servis ranije je testirao i Uber, ali nije poznato kako su u toj kompaniji bili zadovoljni s pretplatom na korišćenje njihovih usluga.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.