U Americi se CD-ovi i ploče više prodaju od MP3 muzike


Veliki porast digitalizacije muzike još 2012. godine bio je dovoljan da prestigne, gledajući po ukupnim prihodima, prodaju fizičkih nosača zvuka. CD-i i ploče počeli su da gube kupce, prvo na račun digitalnih preuzimanja muzike u MP3 i sličnim formatima, da bi unazad nekoliko godina primat preuzeo streaming i doslovno pregazio sve druge oblike prodaje muzike.

Američka udruga muzičkih izdavača RIAA u svojem godišnjem izveštaju navodi kako je ukupni porast prihoda njihove muzičke industrije u 2017. godini bio 16,5%, odnosno da je na muziku prošle godine potrošeno 8,7 milijardi američkih dolara. Očekivano, na streaming od tog iznosa otpada gotovo dve trećine iznosa, odnosno 5,7 milijardi dolara ili 43% više nego u godini pre.

Zanimljivo, prošlu godinu je obeležila i prodaja fizičkih nosača zvuka, CD-a i vinilnih ploča, koji nakon nekoliko godina, uprkos padu prodaje od 4%, sada imaju veći udeo u ukupnoj prodaji (17%) od digitalnih preuzimanja muzilkih formata (15%), koji su pali za 25%.

Najveći generator rasta prihoda muzičke industrije u SAD-u u prošloj su godini digitalne pretplate na muzičke servise, kojih je sve više i dolaze u sve više opcija među kojima korisnici mogu odabrati najbolju za sebe. Primećen je i značajan porast tzv. "limited tier" usluga – osmišljenima kako bi streamovale muziku samo na jedan uređaj, poput u SAD-u vrlo popularnih pametnih zvučnika.

Istraživanja tržišta pokazala su da je prošle godine američkim slušaocima putem streaming usluga isporučeno preko 300 milijardi pesama, ne uključujući one slušane preko YouTube-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.