Apple razvija VR/AR headset sa rezolucijom od čak 16K


Tržište headsetova za virtuelnu (VR) i proširenu (AR) stvarnost, uopšteno gledano, nisu do sada doživeli neku veliku popularnost, a još su dalje od ulaska u mainstream – barem dok na svakom koraku ne bude kvalitetnih i dostupnih sadržaja, kao i samih uređaja koji će si prosečni korisnik moći da priušti.

U Apple-u već nekoliko godina govore o proširenoj stvarnosti, a osim priče njihovi su inženjeri i izradili ARKit kojim omogućavaju iOS developerima da se okušaju u izradi aplikacija sa proširenom stvarnošću. I u tome im ide prilično dobro, jer na App Store-u postoji nekolicina zabavnih i korisnih AR aplikacija.

Ali, Apple nije pokazivao naznake da će se baciti u izradu sopstvenih naglavnih setova za VR i AR (spominjale su se tek pametne naočare) – sve do sada. CNet, naime, saznaje kako u Cupertinu rade na brutalno moćnom headsetu koji će raditi na Apple-ovim sopstvenim čipovima i biće nezavisan od Mac-a ili iPhone-a. Ali, možda i najbolje od svega je najava da bi trebao da ima dva 8K ekrana, za svako oko po jedan – ukupne, dakle rezolucije od čak 16K.

U poređenju sa postojećim popularnim naglavnim setovima koji jedva da imaju i HD rezoluciju ekrana, 8K ekran smešten na nekoliko centimetara ispred oka bio bi sigurno zapanjujuće realniji i pružao bi daleko bolje iskustvo.

Projekt pod kodnim nazivom T288 još je u vrlo ranoj fazi razvoja, kažu CNet-ovi izvori, i ne bi bilo čudno da kompanija u nekom trenutku odustane od njega. Ako, pak, ostanu pri planovima o izradi svog seta za virtuelnu i proširenu stvarnost, isti bi se na tržištu mogao naći 2020. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.