Britanci nakon Brexita gube pravo na .eu domene


Evropska komisija objavila je prošle nedelje pravila koja će stupiti na snagu za godinu dana, kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, a tiču se evropske internet domena .eu. Kada proces Brexita konačno bude završen, 30. marta 2019. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo prestaće da bude deo Evropske unije i samim time će ga se tretirati kao "treću stranu".

Ova promena će imati uticaj na brojne aspekte poslovanja, pa tako i na korištenje spomenutog .eu domena. Građani i poslovni subjekti iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon povlačenja iz EU, poručila je Evropska komisija, više neće moći da koriste ovaj domen.

To znači da niti jedna privatna osoba, organizacija ili kompanija koja ima sedište u UK, a nema ga unutar Evropske unije, neće smeti da registruje domen sa nastavkom .eu. Isto tako neće im biti dozvoljeno niti produženje domena na ovom domenu ako ih već imaju registrirovanog.

Ovlašćeni registrar za .eu domenu EURid imaće pravo, bez ikakvog dodatnog obaveštenja da ukine svaki .eu domen za koju se utvrdi da ga koristi neko ko na to nema pravo – tj. ako će nakon Brexita imati sedište izvan Evropske unije. Prema dostupnim statistikama reč je o nešto više od 317.000 domena u vlasništvu Britanaca koji će za godinu dana biti ukinuto. To predstavlja čak oko 10% svih registrovanih .eu domena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.