Broj dostupnih iOS aplikacija po prvi put u padu


Istraživanje kompanije koja se bavi analitikom mobilnih aplikacija Appfigures pokazalo je preokret u nekim značajnim trendovima kod dve najpopularnije mobilne platforme – iOS-a i Android-a. Prema njihovim podacima u 2017. godini po prvi put je zabeležen pad broja mobilnih aplikacija dostupnih na Apple-ovom App Store-u.

Nakon što je kontinuiranim rastom taj broj premašio 2,2 miliona aplikacija u 2016. godini, prošle godine je on pao na oko 2,1 milion. U isto vreme Google Play je nastavio beležiti rast dostupnih aplikacija, i to po stopi od oko 30% – pa ih sada korisnici Android uređaja imaju na raspolaganju čak oko 3,6 miliona. Analitičari kažu kako je pad broja aplikacija za iOS uzrokovan Apple-ovom strožom politikom za developere te uklanjanjem starih i nepodržanih 32-bitnih aplikacija tokom prošle godine.

Kad je reč o novim aplikacijama koje su stigle na dve najveće prodavnice, i tu je situacija slična. Developeri su na Google Play u 2017. postavili preko 1,5 miliona novih aplikacija, odnosno oko 17% više nego u godini pre. Developeri koji prave aplikacije za iOS postavili su "samo" 755 hiljada novih aplikacija na App Store u prošloj godini, što je za čak 29% manje nego u 2016. Ovo je i prvi pad u broju novih aplikacija ikad zabeležen na App Store-u.

Zanimljivi podaci su i oni koji govore o prenosu ("portovanju") aplikacija sa jedne na drugu platformu. Appfigures kaže kako se prošle godine sa iOS-a na Android portovalo gotovo 17 miliona aplikacija, dok je u suprotnom smeru išlo njih tek oko 7,5 miliona.

Kad je reč o vrsti aplikacija koje su najčešće postavljane na prodavnice, na obe platforme na prvom mestu se nalaze igre. Kod iOS-a među najpopularnijima su i poslovne aplikacije dok je kod Android-a to slučaj sa obrazovnima i rešenjima za personalizaciju uređaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.