Cambridge Analytica imala je podatke o čak 87 miliona korisnika Facebook-a


Mark Zuckerberg održao je preksinoć telekonferenciju sa novinarima na kojoj je odgovarao na njihova pitanja i pokušao da dodatno pojasni skandal u koji je Facebook upao zbog nedovoljno dobre zaštite privatnih podataka svojih korisnika. Prema njegovim rečima analitička kompanija Cambridge Analytica dobila je, kroz neovlašćeno prikupljanje, podatke o čak 87 miliona korisnika ove društvene mreže, a ne oko 50 miliona kako su prvi izveštaji govorili.

Zuckerberg kaže kako je reč o konačnom broju, te da Facebook svakako snosi odgovornost za ovu situaciju. Investitore je umirio informacijom o tome da u poslednjim nedeljama zbog ovog slučaja nije zabeležen pad prihoda od oglašavanja, te je potvrdio da se neće povući sa čelnog mesta kompanije.

Iz Facebook-a je ovom prigodom takođe objavljeno kako su uvedene nove bezbednosne mere što se tiče zaštite podataka. One se primarno tiču raznih API-ja koji se integrišu u Facebook a koriste ih developeri u izradi svojih aplikacija – na ovaj je način, naime, i "iscurela" ogromna količina podataka sa društvene mreže i završila u rukama političkih analitičara i manipulatora.

Facebook će od sada blokirati API-je da ne mogu pristupiti podacima izvan svojeg područja, a spoljnim aplikacijama blokiraće pristup ličnim podacima kao što su političko ili religijsko opredjeljenje, podaci o vezama i prijateljima, obrazovanju, radnom mestu, i mnogim drugima.

Od sledeće nedelje korisnicima će biti mnogo transparentnije prikazano i koje aplikacije su im povezane sa Facebook-om i koji se privatni podaci sa njima razmenjuju, a bilo koju od tako navedenih biće jednostavno izbrisati.

Koliko će ovi potezi popraviti štetu koju je Facebook učinio sopstvenom imageu, ostaje za videti. Sigurno u oporavku od skandala neće pomoći Zuckerbergova prekjučerašnja izjava kako bi svih 2 milijarde korisnika Facebook-a trebalo smatrati da im je neka od aplikacija već "pokupila" gomilu privatnih podataka pre nego što su u kompaniji shvatili da je to izvedivo.

Mark Zuckerberg svedočiće o ovom skandalu pred istražnom komisijom američkog Kongresa 10. i 11. aprila.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.