Chat je Google-ov odgovor na Apple-ov iMessage


Android Chat (ili samo Chat) je nova ideja koja je stigla iz Google-a, a tiče se klasičnog dopisivanja putem telefoa. Umesto korišćenja vrlo popularnih aplikacija kao što su WhatsApp, Facebook Messenger ili Viber, u Google-u smatraju da bi njihovi korisnici u budućnosti mogli takvu komunikaciju da zamene baš sa njihovim rešenjem – Chat-om.

Ova ideja je na tragu onoga što je Apple učinio sa aplikacijom Messages na iPhone-u. U njoj su objedinjene klasične SMS poruke sa naprednijim sistemom dopisivanja sličnim onim u ostalim aplikacijama. Glavna prednost ovakvog rešenja jeste činjenica da se korisnici iPhone-a međusobno mogu dopisivati unutar samo jedne aplikacije, ne mareći za to jesu li poruke poslate SMS-om (kao u predistorijsko doba) ili pak iMessage-om. Ukoliko telefon pošiljaoca ili primaoca nije spojen na Internet, poruka će mu doći SMS-om – i to je to, jednostavno, brzo i lako.


Sada su u Google-u odlučili izraditi sličnu aplikaciju koja bi objedinila sve potrebe za komunikacijom, i nazvali je Chat. Ona bi trebala da iskoristi prednosti koje nudi standard Universal Profile for Rich Communication Services koji bi trebao pre svega biti prihvaćen od strane telekom operatera. Ovaj standard će, osim klasičnih tekstualnih poruka, doneti i podršku za multimediju, grupno dopisivanje, potvrde o isporučenju poruke i sve ostale funkcije kakve su danas standard u aplikacijama za dopisivanje.

Chat će tako zavositi o uslugama operatera, sličnije SMS-u, dok će nuditi široku lepezu mogućnosti, sličnije, recimo, WhatsApp-u. Nažalost, zbog specifičnosti RCS protokola komunikacija njime neće moći da bude kriptovana, a i dostupnost Chata širom sveta zavisiće će upravo od operatera.

Najveća prednost ovog rešenja je u tome što zapravo ne zahteva privikavanje – biće dostupan unutar klasične SMS aplikacije u Android-u. Google će stoga ukinuti aplikacije Hangouts i Allo i pokušati sve korisnike da prebaci na Chat. Hoće li, kako, i kada RCS dopisivanje biti podržano i na iPhone-u, nije poznato.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Allo juce izasao a vec ga ukidaju.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.