Cloudflare pokrenuo besplatni, a usput i najbrži DNS na svetu


Iako je pokrenut 1. aprila, novi internet DNS servis na adresi 1.1.1.1 nije šala. Kompanija Cloudflare pokrenula ga je kako bi svim korisnicima širom sveta omogućila brže i bezbednije surfovanje webom, a sve to uz nešto veću dozu privatnosti.

DNS-ovi (servisi koje povezuju IP adrese sa poznatim nam URL-ovima) koje širom sveta nude davaoci internet usluga obično su spori i nebezbedni, a kao takvi omogućavaju i "prisluškivanje" internet saobraćaja, tj. praćenje navika surfovanja korisnika, te posledično prodaju takvih podataka oglašivačima. U Cloudflare-u su, kažu, tome odlučili da stanu na kraj pa su pokrenuli svoj DNS servis.

Lociran je na adresi 1.1.1.1 (rezervna je adresa 1.0.0.1), a prema prvim nezavisnim merenjima najbrži je na svetu – omogućava čak 28% brže pretvaranje adresa od najbržeg konkurenta, te i do 4 puta brže od prosečnog ISP-a u svetu. Cloudflare garantuje da neće čuvati podatke o surfovanju, što su osigurali i tehničkim rešenjima koja bilo koga sprečavaju da to učini.

I što je u ovom slučaju najbolje od svega – Cloudflare-ov servis je potpuno besplatan i može ga, u samo nekoliko klikova, početi koristiti bilo ko. Uputstva za promenu DNS-a, u slučaju da tome niste već i sami vični, možete pronaći na Cloudflare-ovim stranicama prigodnog naziva (https://1.1.1.1) – a podržana je, naravno, konfiguracija za iOS i Android mobitele, Mac, Windows, Linux, ili pak na nivou mrežnog routera.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Unknown kaže,

    Hvala za informaciju. Da li ste probali brzinu možda već? Ja sam do sad koristio 8.8.8.8 Google-ov DNS, pa me zanima razlika. Hvala unapred


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.