Dileri droge uhapšeni zahvaljujući slikama otisaka prstiju sa WhatsApp-a


Zanimljiv kriminalistički slučaj povezan sa digitalnom forenzikom dogodio se nedavno u Walesu. Tamošnja policija u jednom je pretresu kuće u kojoj su živeli dileri zaplenila, između ostalog, i jedan telefon. U njemu su potom pronašli veći broj WhatsApp poruka koje su ovi dileri slali svojim "klijentima" pa su se domislili kako potvrditi identitet ljudi koji su te poruke slali.

Umesto klasičnih forenzičkih dokaza i skupljanja otisaka prstiju na predmetima, velški istražitelji su oažnju obratili na fotografije iz WhatsApp-a. Na njima je bilo vidljivo da su dileri znali kupcima da šalju slike ecstasy tableta koje im nude, slikane na sopstvenom dlanu. Iz ovakvih fotografija policija je uspela da izoluje delimične otiske prstiju i uporedi ih sa bazom podataka – baš kao u televizijskim CSI serijama.

Iako snimljeni otisci prsta nisu bili potpuni, uz druge dokaze iskorišćeni su za potvrdu identiteta dilera i na kraju su doveli do hapšenja čak 11 osoba povezanih sa operacijom prodaje opojnih droga, prenosi BBC. Od sada će policija u Walesu prilikom svake pretrage telefona dodatnu pažnju obraćati i na fotografije poput ovih, jer se pokazalo kako mogu da budu izuzetno korisne – napomenuli su iz policije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.