Hakeri nakratko izbrisali najgledaniji video sa YouTube-a


Despacito, hit prošlog leta koji izvode Luis Fonsi i Daddy Yankee prva je pesma koja je prešla 3, 4, pa nedavno i 5 milijardi pregleda na YouTube-u. Video spot ove pesme postao je tako višestruki rekorder na ovom video servisu, ali juče je nestao sa YouTube-a.

Naime, nepoznati hakeri koji se predstavljaju kao aktivisti za oslobođenje Palestine (a ne za zaštitu dobrog muzičkog ukusa, kako bi se moglo pomisliti), Prosox and Kuroi’sh, uspeli su da kompromituju korisnički nalog muzičkog YouTube kanala Vevo i s njega uklone nekolicinu izuzetno popularnih muzičkih video spotova.

Osim Despacita žrtve ovog hakovanja postali su spotovi popularnih izvođača kao što su Chris Brown, Shakira, Selena Gomez, Drake, Katy Perry i Taylor Swift.

Neki spotovi su uklonjeni s YouTubea, dok su drugi pretrpjeli "defacing", što znači da je izvorni naziv i sadržaj zamenjen onim koji su tamo postavili hakeri – većinom slikama ljudi sa oružjem i porukama "Free Palestine".

Službene izjave iz Google-a (YouTube-a) povodom ovog slučaja još uvek se očekuju.

Nekoliko sati nakon hakerskog napada oglasili su se iz izdavačke kuće Vevo i potvrdili da je veći broj njihovih video zapisa bio uklonjen s YouTube-a. Napominju da rade na otklanjanju problema, vraćanju videa online te na istrazi koja bi trebala pokazati kako je došlo do upada hakera u njihov račun. Despacito je, na radost svojih fanova koji su ga do sada preslušali 5 milijardi puta, u međuvremenu ponovno postao dostupan.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.