macOS dobio podršku za eksterne grafičke kartice


Apple je izdao novu nadogradnju za macOS – 10.13.4. Nadogradnja između ostalog donosi i podršku za eksterne grafičke kartice. Jedini preduslov je da imate noviji laptop ili stoni računar sa Thunderbolt 3 portom. Tačnije, eksterne grafičke kartice podržane su na MacBook Pro laptopovima koji su proizvedeni od 2016. i kasnije, na iMac-u iz 2017. godine i kasnijim te iMac-u Pro.

Na Apple-ovim službenim internet stranicama nalazi se i popis podržanih grafičkih kartica. Popis otkriva kako su za sada podržane samo novije AMD-ove grafičke kartice koje se temelje na arhitekturi Polaris, a to su:

- AMD Radeon RX 570
- AMD Radeon RX 580
- AMD Radeon Pro WX 7100
- AMD Radeon RX Vega 56
- AMD Radeon RX Vega 64
- AMD Vega Frontier Edition Air
- AMD Radeon Pro WX 9100

Osim preporučenih grafičkih kartica, Apple navodi i preporučena eksterna kućišta za ugradnju grafičkih kartica, a koje su proizvele kompaije OWC, PowerColor, Sapphire i Sonnet. Celi popis preporučenih grafičkih kartica i eksternih kućišta možete proveriti ovde.

Apple navodi kako je moguće na Mac računare spojiti i više od jedne eksterne grafičke kartice, ali pod uslovom da svaka bude spojena preko svog Thunderbolt 3 porta. Kada vam dodatna grafička snaga više nije potrebna, iz menija je možete i ukloniti na siguran način, sličan onomu kada uklanjate USB stick.

Nažalost eksterne grafičke kartice nije moguće koristiti na Mac računarima na kojima se nalaze instalirani Windows (Boot Camp).

Internet stranica ArsTechnica odradila je i par benchmark testova kako bi uporedila performanse 15,6-inčnog MacBook Pro laptopa iz 2016. godine sa i bez eksternih grafičkih kartica. Testovi čije rezultate možete videti ovde pokazali su kako je u većini slučajeva MacBook Pro imao osetno bolje performanse uz dodatak eksterne grafičke kartice (AMD Radeon RX 580 sa 8 GB GDDR5 VRAM-a).

Potpuni popis izmena koje donosi 10.13.4 nadogradnja, možete proučiti ovde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.