Nemački Vrhovni sud presudio: Adblockeri su legalni


Pre tri godine nemački izdavački koncern Axel Springer (vlasnik medija kao što su Bild, Die Welt i Business Insider) je podigao tužbu protiv kompanije Eyeo, vlasnika Adblock Plus rešenja za blokiranje internet oglasa. Prema tvrdnjama tužioca, praksa blokiranja svih oglasa, i kasnije odobravanje samo onih koji stižu od kompanija koje plate vlasniku adblockera stavljanje na belu listu, predstavlja nelojalnu konkurenciju i uništava internet izdavače.

Pre dve godine ova je tužba razrešena u korist Axel Springer-a, ali ne u potpunosti. Usledile su, očekivano, žalbe pa je predmet u međuvremenu završio i na Vrhovnom sudu – što se ovom izdavaču pokazalo kao ne baš mudar potez. Naime, Axel Springer je od Vrhovnoga suda tražio da u potpunosti zabrani blokiranje oglasa jer ono, prema njihovom mišljenju, krši nemačke zakone o tržišnom nadmetanju.

Ovaj sud je, međutim, u potpunosti poništio raniju presudu nižeg suda u Kölnu i tako učinio adblockere i njihovu politiku belih lista ponovno potpuno legalnima.

Eyeo više neće morati, kao što je presuda iz 2016. zahtevala, da besplatno stavi na belu listu neke oglase besplatno kako bi učinio konkurentsku borbu ravnopravnijom. Vrhovni sud smatra da kršenja zakona u ovom slučaju nema, jer rad dodataka za blokiranje oglasa najviše zavisi od toga kako ga pojedini korisnik podesi, a ne od toga kako je autor dodatka naumio.

Predstavnici Eye-a zadovoljni su ovim ishodom i time što je vrhovni sud omogućio korisnicima da se zaštite od neželjenog oglašavanja. Iz Axel Springer-a poručuju da je ova presuda "udar na srce slobodnih medija" te da će se žaliti Ustavnom sudu Nemačke.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Udar?hm...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.