Pad prodaje telefona u Kini, ali Apple ih je prodao 32% više nego prošle godine


Najnoviji statistički podaci Counterpoint Research-a kažu da je kinesko, inače najveće tržište smartfona na svetu, u prvom kvartalu zabeležilo pad od 8% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije i 21% u odnosu na prethodni kvartal. Broj ukupno prodanih uređaja iznosio je ispod 100 miliona, prvi put nakon 2013. godine

Vidljivo je da je i kinesko tržište napokon dočekalo zasićenje. Međutim, pad prodaje nije zadesio sve proizvođače jednako. I dok su domaći uglavnom beležili pad ili smanjeni rast, slavio je Apple. U prvom kvartalu prodao je čak 32% iPhone-a više nego u istom razdoblju prošle godine, čime je povećao svoj udeo i plasirao se ispred Xiaomi-ja. Prvi je i dalje Huawei sa 21,6% udela, drugi Oppo sa 17,6, a treći Vivo s 15,5% udela.

Prilično velik uspeh za Apple, budući mu je Kina jedno od najvažnijih tržišta, ali s obzirom na zahuktavanje trgovinskog rata sa SAD-om, sudbina ovakve Apple-ove pozicije je neizvesna. S obzirom na sve veće pritiske američkih vlasti na ZTE i Huawei, odnosno onemogućavanje njihovog normalnog poslovanja na američkom tržištu, za očekivati je da Kina neće sediti skrštenih ruku.

O recipročnim merama za sada je prerano govoriti, jer je izvesno da će se trenutni problemi rešiti dogovorima. Naime, Huawei je trenutno pod istragom američkih vlasti glede navodnog kršenja američkih sankcija Iranu, zbog čega bi se njegova pozicija na američkom tržištu mogla dodatno zakomplikovati.

Ovo sada stiže nakon što je američka vlada početkom godine izvršila pritisak na operatere AT&T i Verizon da odustanu od prodaje Huawei-ja Mate 10, pravdajući to sumnjom da kineske vlasti preko njih špijuniraju američke građane.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.