Preko 20 miliona korisnika preuzelo je maliciozne ad blockere za Chrome


Iz analitičke kompanije AdGuard upozorili su kako je oko 20 miliona korisnika Google-ovog internet browsera Chrome preuzelo i instaliralo lažne ekstenzije za blokiranje oglasa. Reč je o kopijama poznatih ad blockera u kojima su ubačeni maliciozni kodovi (AdGuard otkrio je pet takvih ekstenzija za Chrome), a osim što imaju slična imena kao i originalne ekstenzije za Chrome, pojavljuju se pri vrhu pretraživanja pa ih je zbog toga veliki broj korisnika preuzeo i instalirao.

AdRemover for Google Chrome instaliralo je čak 10 miliona korisnika, uBlock Plus 8 miliona, Adblock Pro 2 miliona korisnika, HD for YouTube 400 hiljada, dok je Webutation na računare instaliralo 30 hiljada korisnika.

Nakon instalacije malware prikuplja privatne podatke korisnika i istoriju pretraživanja te ih šalje na server, nakon čega server šalje komande browseru – "Ukratko, to je botnet sastavljen od browsera zaraženih lažnim adblock ekstenzijama. Browser internet stranica napraviće šta god mu centralni server naredi", objasnio je Andre Meshkov iz AdGuard-a.

Iz AdGuard-a su Google-u prijavili maliciozne ekstenzije te ih je ova kompanija izbrisala, ali s obzirom kako ovo nije prvi put da su se u Google-ovoj prodavnici pojavile ekstenzije koje skrivaju malware, uvek je pre instaliranja potrebno dobro proveriti proširenja za Chrome.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.