Recenzija: Huawei P smart


Jeftiniji telefoni su na našem tržištu najpopularnija kategorija. Nakon što je P10 Lite prošle godine bio naprodavaniji Huawei telefon, došlo je vreme za mali upgrade. Huawei P Smart, u Kini poznatiji kao Enjoy 7S, predstavlja novi telefon iz srednjeg-nižeg cenovnog ranga, koji cilja na mlade i generalno ne preterano zahtevne korisnike, kojima smeta što P10 Lite nema dual kameru, a Mate 10 Lite im je skup.

Zbog zanimljive selfi kamere posebno će se dopasti mladima, a svoje mesto će sigurno pronaći i u džepovima malo starijih, s obzirom na relativno nisku cenu. Donosi i novi 18:9 odnos ekrana, solidan procesor kao i novu verziju Android-a.

Specifikacija
- Ekran: 5,65″ IPS LCD, 2160 x 1080, 18:9, 427 ppi, 76,1% površine
- SoC: HiSilicon Kirin 659
- CPU: 4x Cortex-A53 2,36 GHz + 4x Cortex-A53 1,7 GHz
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB
- Povezivanje: 4G, WiFi b/g/n, A-GPS, Bluetooth 4.2, micro USB, NFC FM radio
- Kamera: 13+2 MP, LED bljeskalica, 1080p video
- Prednja kamera: 8 MP, 1080p video
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 8.0 Oreo, EMUI 8


Plus
- Kvalitet izrade
- Ekran
- Brz i multifunkcionalan čitač otisaka prstiju
- Dobra baterija

Minus
- Ne podržava brzo punjenje
- Nije vodootporan
- Nema USB-C

Dizajn i kućište

Huawei P Smart mnogo ličin na Mate 10 Lite s kraja prošle godine, sličan je kako spolja tako i iznutra. Dizajn je kao što i sami možete zaključiti već mnogo puta viđen, monoton i mnogi bi rekli "prožvakan". Naravno, to ne znači da je loše, mnogi vole ovakav dizajn, a u svakom slučaju nije za očekivati da jeftini telefon izgleda elegantno poput mnogo skupljih.

Što se tiče kvaliteta izrade, tu nema nikakvih zamerki. Kućište je izrađeno od metala sa dve plastične trake na vrhu i dnu poleđine koje se iskupljuju propuštajući signal, a prednja strana je staklena - za uređaj ove cene sasvim solidno.

Ekran zauzima 76% prednje površine i zbog izduženog oblika se čini da je ovaj procenat i veći, a osim njega su napred senzori, selfie kamera, zvučnik za pozive i LED lampica za obaveštenja. Navogacija sistemom obavlja se preko softverskih tipki na ekranu, pa je ivica uz donju stranu iskorišćena samo za Huawei-jev logo.

Na levom boku nalazi fioka za SIM i memorijske kartice, desno su tipke za regulaciju glasnoće i tipka power, dole imamo 3,5-mm priključak za slušalice, mikrofon, micro USB priključak i zvučnik za multimediju i na kraju na vrhu uređaja samo drugi mikrofon. Na poleđini se unutar gornjeg plastičnog dela nalaze dve kamere i jedan LED blic, a malo ispod njih je čitač otisaka prstiju.

Sve ivice su zaobljeni pa tako uređaj lepo leži u ruci, a takođe nije oštar kada ga prislonite uz uho što je odlično. Površina je glatka i dosta klizava, tako da vrlo lako može ispasti iz ruku, pa je dobro odmah kupiti neku zaštitnu maskicu.

S obzirom na ekran dijagonale od 5,65 inča, uređaj uspeva da bude kompaktan i u celoj priči o ergonomiji sigurno jedan deo zasluga ide i debljini od samo 7,5 mm. Uz to, čak se čini da je lakši od deklarisanih 165 grama. U paketu se, osim uređaja, nalazi punjač od 2 A, USB kabal, slušalice i alat za izvlačenje fioke za kartice.

Jedino što se ovde može zameriti jeste nedostatak bilo kakve vodootpornosti. Iako je teško očekivati tako nešto kod jeftinijih telefona, Huawei je time mogao da dobije vrlo veliki plus i mnogo veću prednost u odnosu na konkurenciju sa istom ili sličnom cenom.

Ekran

Huawei P smart ima ekran sa 18:9 odnosnom stranica, dijagonale 5,65 inča, površine 82,4 cm kavdratnih i rezolucije 2160 x 1080 piksela, što dovodi do gustoće od čak 427 ppi. Ova površina inače odgovara 5,5-inčnom ekranu formata 16:9, čisto za orijentaciju. Sistem može prilagoditi prikaz aplikacija koje još ne podržavaju novi format tako da budu preko celog ekrana, ali o tome više u opisu softvera.

Ekran je i više nego dovoljno oštar, a ako mislite da je to preterana rezolucija za ovu dijagonalu, u podešavanjima je možete smanjiti na HD+, odnosno 1440 x 720 piksela i time dobiti 285 ppi. Smanjenje rezolucije bi trebalo da štedi energiju pa sami odlučite želite li produžiti trajanje baterije ili zadržati oštriju sliku. Razlika je vidljiva, ali ovo je krajnje individualna stvar.

Ono što se takođe lako primeti jesu boje na ekranu koje su po fabričkim podešavanima malo hladnije pa preporučujemo da ih "zagrejete" u podešavanjima. Inače je prikaz vrlo dobar, pod čime se podrazumeva dobar kontrast, vrlo tamna crna boja za jedan IPS LCD ekran i dovoljno jako osvetljenje za dobru čitljivost na otvorenom tokom sunčanog dana.

Hardver i performanse

Procesor Kirin 659 smo nedavno videli u Mate 10 Lite telefonu, a omogućio mu je vrlo dobre performanse. P smart ima 1 GB RAM-a manje, ali je na novoj verziji AnTuTu testa pokazao rezultat bolji za gotovo 40%, što sigurno ne znači da je toliko brži nego da opet moramo preračunavati rezultate i slagati nove tablice. Već znamo da su ovakvi testovi prilično sintetički i često ne pokazuju realnu sliku, ali nekima mogu da budu od koristi.

U realnom korišćenju, ta razlika u RAM-u je teško vidljiva, možda zahvaljujući boljoj optimizaciji koju donosi Oreo. Jasno da performanse nisu iste kao na Kirin-u 970, ali sasvim su dovoljne i uporedive su sa Snapdragon-om 630.

U jednoj stvari Kirin 659 zaostaje za njim, a to je GPU Mali-T830 MP2. Većina 3D igara sa Play Prodavnice radi dobro, tek one najzahtevnije iznude trzanje, uz teksture malo lošijeg kvaliteta. Za skladištenje tu je i 32 GB interne memorije koju možete osloboditi ako se rešite tzv. bloatware aplikacija koji ima dosta, a jednog dana i proširiti memorijskom karticom.

Povezivanje

Huawei P Smart podržava LTE Cat.6, a to znači da putem mobilnog interneta podatke možete preuzimati brzinom do 300 Mbps i slati ih do 50 Mbps, podržava Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.2, ima GPS, NFC i dobar stari FM radio, koji je na današnjim telefonima prilično retka pojava. Puni se i žičano povezuje putem standardnog micro USB kabla, a slušalice se još uvek spajaju 3,5-mm priključkom.

Ovde treba spomenuti i da je prijem svih signala je uvek bio odličan tamo gde je to moguće, zvuk iz zvučnika je vrlo dobrog kvaliteta i dovoljno glasan, a čitač otisaka prstiju je jedan od najbržih koje smo testirali i ima dodatne funkcije o kojima više možete pročitati u nastavku.

Softver i interfejs

Kao što je i za očekivati, Huawei P Smart dolazi sa najnovijim Android operativnim sistemom u verziji 8.0. Oreo ovde nije čist, već po običaju Huawei preko njega doda svoju EMUI nadogradnju interfejsa, ovaj put u verziji 8.0. Zanimljivo, verzija pre nje nosila je oznaku 5.1.

Uz standardni komplet Google-ovih i Huawei-jevih aplikacija, sistem dolazi sa nekoliko dodatnih aplikacija i Gameloft-ovih igara koje možete ukloniti ako želite da oslobodite malo prostora. I sami znate da nismo ljubitelji bloatwarea, ali dok god se može ukloniti, nema problema.

EMUI standardno nema poseban meni aplikacija, ali u podešavanjima se lako aktivira, što će razveseliti one koji na početnim ekranima vole samo prečice aplikacija i widgete. Ikone se nižu u rasteru 4x6, 5x6 ili 5x5, izgled im se menja kroz brojne teme, a uz njih se mogu prikazivati funkcije na dva načina – kao tačke ili značke sa brojem koji označava broj nepročitanih obaveštenja.

Tu je i par trikova, tako čitač otisaka prstiju može poslužiti za spuštanje i podizanje trake za notifikacije i prečice, snimanje fotografija, odgovaranje na poziv, zaustavljanje alarma i listanje slika u galeriji. Za sve ove funkcije nije potrebno registrovati otisak prsta.

Generalno nije bilo nikakvih problema u radu, sve radi brzo i glatko. Ukoliko neka od aplikacija koje ste instalirali putem Play Prodavnice još nije prilagođena 18:9 ekranu, sistem će je u treptaju oka formatirati kako biste mogli da uživate u prikazu preko celog ekrana.

Kamera

Dve zadnje kamere su sve češća pojava na jeftinijim telefonima, pa se tako Huawei P Smart može pohvaliti sa glavnom rezolucije 13 MP sa f/2,2 otvorom blende, ali i 2 MP za otkrivanje dubine polja. Prati ih jedan LED blic za pomoć u mraku.

Interfejs je poznat iz prethodnih modela, sa leve strane se nalaze dugmići za prebacivanje između prednje i zadnje kamere, pokretnu sliku, portretni način, široku blendu i blic te s desne strane okidač za fotografije i video i prečica za galeriju. Ručni način dodatno obogaćuje interfejs kamere, a kao i ostali načini snimanja se pokreće iz posebnog menija kojem se pristupa klizanjem prstom udesno. Ako kliznete u suprotnom smeru, otvoriće se podešavanja kamere.



Iako Huawei P Smart nema Leica optiku, fotografije su dobre, ne i vrhunske, ali bilo bi i nerealno očekivati tako nešto na ovako povoljnom uređaju. Tu su ipak dve kamere koje će vam omogućiti da se malo poigrate sa fokusom i dobijete zanimljive portretne fotografije. Rezultati neće biti vrhunski, ali recimo da su sasvim u okviru očekivanoga.

Kvalitet fotografija pri dobrom svetlu je dosta dobar, ali imamo boje koje su malo isprane ali se to softverski lako može popraviti, dinamički raspon je solidan i šuma ima možda malo više nego što smo se nadali. Situaciju možete malo popraviti HDR-om, ali ne očekujte čuda. Noćne fotografije pate od istih nedostataka, samo u većoj meri.

Selfie kamera daje prilično dobre fotografije čiji su nedostaci manjak detalja, tj. preterana zamućenost i visok nivo šuma, ali poslužiće za deljenje na društvenim mrežama.

Video snimci idu do rezolucije 1080p pri 30 sličica u sekundi, zvuk je stereo i format je MP4. Kvalitet snimaka je generalno dobar, jedino bi oštrina mogla da bude bolja.



Baterija

Huawei P Smart ima bateriju od 3.000 mAh, što je u zadnje vreme standardna pojava. S obzirom da se radi o ne toliko zahtevom hardveru, verovatno ćete uspeti da izvučete oko dan ipo uz standardno korišćenje. U standby modu tokom noći uz aktivan internet može da potroši i 10-ak procenata ukoliko imate uključenu sinhronizaciju .

Brzo punjenje nije podržano pa za potpuno praznu bateriju treba oko dva i po sata da se napuni do 100%.

Utisak

Za cenu od oko 30.000 dinara, P smart daje 18:9 ekran Full HD+ rezolucije, brz procesor, kameru bogatu raznim načinima snimanja i solidnog kvaliteta, dobru bateriju, kvalitetno i elegantno kućište i najnoviju verziju Android-a. Mane imaju i mnogi top modeli pa kako ne bi i P smart, ali verujemo da će zadovoljiti potrebe većine korisnika.



Možda bi bilo previše očekivati 4K video, vodootporno kućište i USB-C priključak, ali videli smo da se za sličnu cenu može naći i takvih uređaja. Uprkos tome, Huawei P smart je vrlo sposoban telefon iz srednje klase koji je na nas ostavio pozitivan utisak.

Uređaj na test ustupio: Huawei Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Super telefon za malo para. Kupio sam ga bas pre neki dan i nemam zamerki, odlican je za moje potrebe.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.