Rusija blokirala aplikaciju Telegram


Ruski regulator tržišta telekomunikacija, Roskomnadzor, zatražio je od suda u toj zemlji da naredi blokiranje mobilne aplikacije Telegram koja svojim korisnicima omogućava enkripcijom zaštićenu privatnu komunikaciju. Kao razlog za ovaj zahtev navodi se činjenica da Telegram ne želi da sa ruskim vlastima i tajnim službama podeli enkripcione ključeve, tj. otvoriti im "zadnja vrata" za nadgledanje komunikacije koja se odvija unutar ove aplikacije.

Telegram je poznat po svom sistemu zaštite u kojem se enkripcioni ključevi stalno mijenjaju, i kao takav smatra se jednim od najsigurnijih rešenja za one koji ne žele da budu prisluškivani. Ali, istovremeno Telegramom i sličnim aplikacijama koriste se i teroristi za širenje svoje propagande i koordinaciju ilegalnih aktivnosti – što, naravno, smeta onima koji bi hteli da nadgledaju komunikaciju koju požele.

Osim Telegrama sličnim načinom end-to-end enkripcije mogu se pohvaliti i WhatsApp, Signal, Viber, i ostali popularni servisi za razmenu poruka i multimedije – a svi su oni, navodno, na meti ruskih vlasti. Telegram je izabran kao jedan od manjih kako bi se njegovim blokiranjem "poslala poruka" većim kompanijama koje ne žele da sarađuju sa ruskim obaveštajcima.

Sud u Moskvi juče je reagovao na zahtev Roskomnadzora i nakon samo 20 minuta "suđenja" doneo odluku kojom se Telegram u Rusiji mora blokirati – a odluka je stupila na snagu odmah.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.