U prodaji uređaj koji može da otključa svaki iPhone


Američki startup Grayshift policijskim stanicama i istražiteljima u SAD-u počeo je da prodaje uređaj pod nazivom GrayKey. Ova "kutijica" veličine oko 10x10 centimetara se prodaje po ceni od 15 i 30 hiljada dolara. Naizgled bezopasna kutija sa tek dva Lightning kabla i jednim LED indikatorom služi, ako je verovati medijima koji su celu priču istražili, za otključavanje enkripcijom zaključanih iPhone-a novije generacije – sve do iPhone-a X.

Apple-ov pristup u slučajevima kada su se na iPhone-ima nalazili ključni podaci u kriminalističkim istragama (npr. slučaj u San Bernardinu) do sada je bio da nikome ne pomažu u otključavanju uređaja – a u više su navrata zbog toga došli i u sukobe sa FBI-jem. Sam Tim Cook izjavio je kako bi izrada softvera koji može provaliti zaštitu iOS-a bio "rak" i da se na taj potez u Apple-u neće odlučiti.



Međutim, jedan njihov bivši bezbednosni stručnjak koji sada radi za Grayshift očito je pripomogao da sistem za otključavanje uređaja izradi neko drugi. GrayKey je u stanju (navodno brute-force napadom) otključati enkripciju sa iOS-a 10 i 11, a radi na svim najnovijim iPhone-ima. Iz njih može izvući sve uskladištene podatke i dati ih na uvid istražiteljima i policiji.

Startup za uređaj koji se spaja na Internet i omogućava do 300 otključavanja traži 15.000 dolara, dok offline verzija sa beskonačnom mogućnošću otključavanja košta 30.000 dolara. U slučajevima kad je iPhone zaključan cetvorocifrenim PIN-om moguće ga je otključati za oko 2 sata, dok je vreme probijanja šestocifrenog PIN-a 3 dana ili duže.

Interes su već pokazale policije širom SAD-a, kao i Tajna služba, State Department, i ostale bezbednosne i obaveštajne službe, dok iz FBI-ja, koji ima oko 7.800 iPhone-a koje žele da otključaju, nisu hteli da potvrde jesu li već kupili koji primerak.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.