U skorijoj budućnosti iPhone nećete trebati da dodirujete


Dve tehnologije koje bi mogle da označe prekretnicu u tome kako iPhone izgleda i kako se koristi navodno su u procesu razvoja u Apple-ovim laboratorijima. Prema informacijama koje je od osoba bliskih kompaniji dobio Bloomberg, Apple trenutno radi na razvoju senzora koji bi omogućili upravljanje gestama, te na tehnologiji zakrivljenih ekrana.

Upravljanje gestama moglo bi u dogledno vreme biti implementirano u ekrane iPhone-a. To znači da bi korisnici mogli da "tapkaju" po ekranu i zadavaju naredbe telefonu bez da uopšte dodiruju ekran. Tako bi se ekran osetljiv na dodir mogao pretvoriti u ekran osetljiv na kretnje malo iznad njega. Umesto detektovanja različitih nivoa pritiska na ekran novi bi senzori registrovali udaljenost prsta od ekrana i taj podatak pretvarali u naredbe.

Odluči li Apple da nastavi sa razvojem ove tehnologije ona bi se mogla naći u uređajima za najmanje dve do tri godine. Ako ništa drugo, ova tehnologija bi mogla da smanji broj mrlja koje prstima svakodnevno ostavljamo na ekranu telefona.

Za implementaciju ove tehnologije koristili bi se senzori slični onima na TrueDepth kameri koja danas služi za Face ID (prepoznavanje lica korisnika).

Istovremeno se u Apple-u radi i na razvoju zakrivljenih OLED ekrana. Prema istom izvoru kompanija razmatra mogućnost izrade lagano konkavnih ekrana kod kojih bi se zakrivljenost protezala celom njihovom dužinom – pa bi, čini se, neki modeli iPhone-a u budućnosti mogli iz profila podsećati na Nokijinu "bananu".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Unknown kaže,

    Samsung već ne morate da dodrujete. Sve radi glasovno i to savršeno


  2. Skip kaže,

    samsung već tri godine ima gesture...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.