Apple uklanja aplikacije koje dele podatke o lokaciji sa trećim stranama


Kompanija Apple je počela uklanjati aplikacije sa svog App Store-a koje krše pravila o deljenju podataka o lokaciji korisnika sa trećim stranama bez saglasnosti.

Radi se o kršenju članova 5.1.1 i 5.1.2 kompanijinog pravilnika App Store Guudlines u kojima se navodi da aplikacije ne smeju da šalju podatke o lokaciji trećim stranama bez saglasnosti korisnika, niti ih koristiti u nedozvoljene svrhe. Developeri koji su prekršili pravila su obavešteni te ih je Apple informisao da njihove aplikacije nisu u skladu sa novom evaluacijom. Među tim aplikacijama su one koje ne pružaju dovoljno jasne informacije korisnicima o onome šta se događa sa njihovim podacima nakon što budu prikupljeni.

Apple-ovi potezi verovatno imaju veze sa zakonom o zaštiti podataka koji će u Evropi na snagu stupiti 25. maja. Nova pravila nalažu da kompanije moraju da dobiju jasno odobrenje korisnika čije podatke prikupljaju. To znači da će kompanije morati od korisnika češće da traže saglasnost za korišćenje podataka ili jasnije naglašavati da koriste podatke.

Developeri koji žele da vrate aplikacije na App Store moraju ukloniti svaki kod, framework ili alat za razvoj softvera koji se odnosi na deljenje podataka o lokaciji sa trećim stranama, nakon čega će uslediti nova provera.

Još uvek nije poznat tačan broj uklonjenih aplikacija sa App Store-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.