Baterije su krive za izgoreli Teslin automobil?


Prošloga četvrtka je u južnom švajcarskom kantonu Ticino došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao automobil marke Tesla koji se zaleteo u središnju barijeru na autoputu i potom potpuno izgoreo, pri čemu je poginuo 48-godišnji Nemac koji je bio za upravljačem. Ova nesreća ne bi bila ništa neobično jer se slične stvari u svetu događaju svakodnevno, ali medije je zainteresovala objava lokalne vatrogasne stanice u kojoj je stajalo da su mogući krivac za sve – Tesline baterije.

U nedostatku dodatnih informacija (npr. izveštaja ne govore niti o kojem je Teslinom modelu reč), vatrogasci su bili jedini koji su govorili o ovome, da bi nedugo po objavi izbrisali svoje spekulacije o tome da su zapaljene baterije bile uzrok nesreće. Naime, istraga je i dalje u toku pa se za sada ne može tvrditi šta je uzrokovalo nesreću i pogibiju vozača.

Vrlo je verovatno da je u velikoj brzini automobil udario u zaštitnu ogradu, a veliki udarci kod električnih automobila često uzrokuju proboje baterijskih ćelija i zapaljenje litijum-jonskih baterija. Ali, postoji određena verovatnost i da je u samim baterijama došlo do spontanog pregrejavanja kao što su to naveli vatrogasci. Oni su pojasnili da litijum-jonske baterije ponekad mogu spontano da pokrenu lančanu reakciju koja destabilizuje termalnu ravnotežu, što dovodi do brzog pregrejavanja istih, te samozapaljenja. Ovo se, naravno, događa vrlo retko i u vanrednim okolnostima.

Šta je, dakle, uzrokovalo zapaljenje nepoznatog Teslinog automobila prošle nedelje, pokazaće tek službena istraga. Iz Tesle su takođe poručili da sarađuju u istrazi.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.