Francuska privatnoj osobi zaplenila domen France.com


Na domenu France.com poslednje 24 godine nalazila se web stranica koja je, prema rečima njenog vlasnika Jean-Noëla Frydmana, služila kao "digitalni kiosk" za sve Francuze koji žive u SAD-u i tamošnje ljubitelje francuske države i kulture. Frydman, i sam poreklom Francuz, a ovu stranicu je redovno održavao i aktivno koristio, da bi ona 2015. postala predmet spora.

Naime, francusko ministarstvo spoljnih poslova tada je po prvi put preko registrara Web.com pokušalo da preuzme ovaj domen, koji je potom bio blokiran. Prošle godine je sud u Francuskoj presudio kako ime ovog domena krši francuske zakone o zaštiti imena i marki, da bi u februaru ove godine Web.com bez ikakvog obaveštenja dotadašnjem vlasniku oteo domen France.com i predao je Francuzima.

Frydman sada podigao tužbu zbog ovog slučaja. Tužio je državu Francusku, njihovu turističku zajednicu, spomenuto ministarstvo, ministra, te kompaniju VeriSign koja se brine o domenu .com. Prema tužbi, otimanje domena je ilegalno, a on je oduzet preko suda bez da je pre toga iko pokušao da do njega dođe legalnim putem. Takođe, u tužbi se navodi kako Francuska nema pravo da koristi ovaj domen samo zato što on koristi reč "France" - jer ekskluzivno pravo na tu reč nemaju.

Domen France.com sada je preusmeren službenu francusku početnu stranicu France.fr, a Frydman kaže "ako se ovo dogodilo meni, moglo bi se dogoditi svakome".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.