Google predstavio Android P Beta, evo šta donosi


I dok veliki deo proizvođača telefona muku muči sa nadogradnjom svojih modela na Oreo, Google je na I/O događaju predstavio beta verziju nove generacije svog operativnog sistema, koja za sada nosi oznaku Android P. Kako će se zvati konačna verzija, možemo samo nagađati, ali u igri su Pie, Petit Four, Pond Cake, Pastille, Popsicle, Pancake, Pumpkin Pie... Kako god ga Google nazove, njegovo ime ćemo saznati kasnije, možda nešto pre nego što na jesen bude dostupna konačna verzija.

Dakle, na tradicionalnom I/O eventu, Goolge je predstavio Beta verziju Android-a P koja dolazi nakon Developer Preview-a već neko vreme dostupnog za Google-ove Pixel i Nexus telefone. Pored toga, Google je predstavio novosti u Android Auto sistemu, ali i novi Android Things, operativni sistem namenjen IoT uređajima sa malim ekranima.

Za razliku od prethodnih godina, kad je novi Android u početku bio dostupan samo za Google-ove Pixel i Nexus uređaje, zahvaljujući projektu Treble, ove godine je i za neke druge. Tako će novu Android P u startu moći da koriste Google-ovi Pixeli, Essential Phone, Nokia 7 Plus, Sony Xperia XZ2, Oppo R15 Pro, Vivo X21 UD, Vivo X21 i Xiaomi Mi Mix 2S. Ono što nas je posebno iznenadilo je to što će Android P beta u startu biti spreman za još uvek nenajavljeni OnePlus 6. Ukoliko posedujete jedan od navedenih uređaja, sve informacije o instalaciji Androida P možete dobiti ovde i ovde.

Geste

Ono što najbolje opisuje novi Android je sistem gesti. Android P donosi potpuno novi način upravljanja sistemom putem gesti, na šta možemo gledati i kao pripremu za skorašnje vreme kad će celu prednju površinu uređaja zauzimati ekran.

Na dnu postoji maleni indikator koji vam pokazuje gde se u šumi ekrana trenutno nalazite. Samim dodirom na indikator dolazite do početnog ekrana, a za natrag još uvek postoji posebna tipka. Potezom prema gore dolazite do multitasking menija sa velikim karticama i informacijama. Ukoliko još jednom povučete prstom prema gore, otvorićete meni sa aplikacijama.

Digital Wellbeing

U slobodnom prevodu – Digitalno blagostanje. Ova funkcija donosi mogućnost praćenja koliko vremena provodite sa uređajem, koliko ste ga puta otključali, koliko ste obaveštenja primili ili koliko ste vremena proveli sa pojedinim aplikacijama. Ovo bi vam trebalo pomoći u boljem shvatanju vašeg ponašanja u interakciji sa uređajem, jer ćete skladno tome moći unapred odrediti ili ograničiti to vreme, te ćete o njegovom eventualnom isteku biti obavešteni.

Za odmor od obaveštenja tu je novi način ulaska u "Ne smetaj" način rada jednostavnim okretanjem uređaja ekranom prema dole. U tom trenutku uređaj će prestati da zvoni, vibrira ili vam na bilo koji način remeti mir. Kao i uvek, važnije kontakte ćete moći unapred da odredite i njihovi pozivi/obavetenja će i dalje dolaziti.



Android Inteligencija
Ovo je skup funkcionalnosti koji bi, prema Google-u, korisniku trebao omogućiti da iz svog uređaja izvuku maksimum. Adaptive batery, iliti "prilagodljiva baterija" funkcija koristi mašinsko učenje kako bi predvidela koju ćete aplikaciju koristiti u narednim satima, a isto tako koju nećete pokretati u sledećih nekoliko dana ili nedelja. Zahvaljujući ovim informacijama, Android će vremenom stvoriti uzorak ponašanja i osigurati do 30% manje buđenje procesora, odnosno svih njegovih jezgara, čime će se postići znatne uštede na energiji, uvereni su u Google-u.

Novi automatski nivo osvetljenja
Većina smartfona danas automatski nivo osvetljenja prilagođava u skladu sa okolnim svetlom, ali u Google-u su svesni da ne odgovara svakome jednak nivo osvetljenja u istim uslovima. U novom Android-u, kad jednom ručno odredite vaš idealni nivo osvetljenja za različite uslove, uređaj će ih zapamtiti i primeniti automatski.

App Actoins

Ova funkcija pokušava da odredi vaš uzorak ponašanja i prema njemu će ponuditi sledeću radnju. Na primer: ako uključite slušalice, sistem će odmah ponuditi pokretanje muzike, reprodukcije videa, YouTube-a, Netflix-a ili neke druge aplikacije, zavisno od spomenutog uzorka ponašanja.

Ostalo

Google je vremenom neke stvari u interfejsu zakomplikovao i sada je došlo vreme da ih pojednostavi. Tako će Android omogućiti jednostavnije korišćenje onih stavki koje bi inače trebale da budu jednostavne i lako dostupne. Tako ćete pritiskom na tipke za podešavanje glasnoće automatski podesiti glasnoću medija, jer je to ono što najčešće koristite, dok ćete za smanjivanje zvuka ili postavljanje na bešumni rad imati posebnu tipku. Kako su vremenom rasli ekrani, tako je i položaj slidera za podešavanje tonova na vrhu postao prilično nedostupan, Google ga je u novom Androidu odlučio da premesti na desni bok.

Ništa manje bitna stavka je rotacija ekrana. Sada više neće biti potrebno prethodno definisati želite li uspravni ili vodoravni prikaz. Čim uređaj okrenete u vodoravni položaj, sistem će vam ponuditi virtuelnu tipku za promenu orijentacije, koju ćete morati da pritisnete.

Na kraju naglasimo da se još uvek radi o beta verziji Android-a, što znači da nije ni konačna ni potpuno stabilna. Ukoliko se odlučite na instalaciju na svoj uređaj, budite spremni na bugove i razna druga iznenađenja. Isto tako, kad na jesen bude dostupna konačna verzija, upoznaćemo još niz drugih funkcija koje u beti nisu dostupne. Tada će novi Android dobiti i konačno ime, kao i broj verzije (verovatno 9.0).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.