Huawei razvija sopstveni operativni sistem


Na tržištu mobilnih operativnih sistema godinama vlada totalna dominacija Android-a i Apple-ovog iOS-a te su se svi pokušaji konkurenata, uključujući i Microsoft, Samsung i Firefox, pokazali neuspešnim tako da trenutno teško možemo zamisliti neki novi operativni sistem koji bi mogao poremetiti ovaj duopol. Ali, prema glasinama koje su nedavno procurele, sopstveni operativni sistem priprema i – Huawei.

S razvojem ovog OS-a kineska kompanija počela je pre čak šest godina, kada je američka vlada počela da iztražuje Huawei te su se hteli da na vreme počnu da se pripremaju za potencijalnu situaciju u kojoj se na njihovim pametnim telefonima više ne bi mogao koristiti Android. To je bila ideja osnivača kompanije Rena Zhengfeija koji se hteo da osigura u slučaju "najgoreg mogućeg scenarija".

Ovakva situacija gubitka licence za Android preti kineskoj kompaniji ZTE, koja već ima velikih problema jer im je zabranjena kupovina komponenata američkih kompanija, a problemi Huawei-ja i američke vlada nastavljaju se i dalje te Amerikanci istražuju je li Huawei prekršio sankcije nametnute Iranu.

Zanimljivo je što Huawei navodno ne razvija samo mobilni operativni sistem za pametne telefone i tablete, već i OS za lične računare. U slučaju da im zapreti sudbina ZTE-a, ova kompanija će biti puno spremnija, jer ako se dogodi da više ne bi mogli da koriste Android, to bi za njih bio veliki udarac, pogotovo što su se u poslednje vreme učvrstili kao treća najveća svetska mobilna kompanija sa velikim ambicijama i ciljevima za budućnost u kojoj žele prestići Apple i Samsung.

Što se mobilnog operativnog sistema tiče, poznate informacije kažu kako još nije dovoljno usavršen, a ako ga Huawei zaista i predstavi, veliki problem biće podrška programera, odnosno broj aplikacija koji će biti puno manji u odnosu na Google-ov mobilni operativni sistem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.