Instagram u problemu: Lažni profili ugrožavaju online bezbednost korisnika


Lažni nalozi za praćenje na Instagram-u iza kojih najčešće stoje botovi mogu da povećaju broj vaših Instagram pratilaca, ali istovremeno i donesu određene rizike.

Instagram od samog početka ima problme sa lažnim pratiocima, a problem je s vremenom postao još veći. Uprkos uklanjanju miliona takvih profila, ova društvena mreža i dalje je puna lažnih profila koji mogu ugroziti online bezbednost korisnika. Srećom, većinu lažnih profila je lako uočiti jer uglavnom nemaju profilnu fotografiju, ne objavljuju fotografije i imaju samo nekoliko pratilaca. Međutim, postoje i oni koje je malo teže otkriti, pogotovo u vreme kada su botovi napredovali u svojim namerama da prevare društvene mreže.

Prema New York Times-u, koji je nedavno otkrio celu industriju lažnih profila kupaca i kompanija, te profile postaje sve teže uočiti i oni sve češće koriste lične podatke korisnika Instagram-a bez njihovog znanja. Problem dodatno pogoršava činjenice da korisnici Instagram-a zapravo traže lažne pratioce u pokušaju da budu popularniji na mreži. Lažne pratioce je lako kupiti i određene kompanije zainteresovanim korisnicima Instagram-a jeftino nude hiljade pratilaca, komentara ili lajkova.

"Botovi se koriste za napad na ljude. Bot se može sprijateljiti sa vama kako bi vam mogao slati spam poruke ili vam pokušao ukrasti identitet", tvrdi Pete Hunt, izvršni direktor kompanije Smyte koja se bori protiv prevara.

Kompanije za zaštitu podataka tvrde da loši botovi čiji je cilj krađa lozinki ili slanje virusa čine 28,9 posto botova na Instagram-u. Ukoliko je vaš profil javan, rizik od slanja zahteva za praćenje, slanja poruka i krađe fotografija je povećan.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.