Nova šansa za spas ZTE-a


Priča oko zabrane kupovine proizvoda od američkih kompanija na sedam godina koja je izrečena kineskoj kompaniji ZTE u aprilu nastavlja se dalje. Nakon što su američki i kineski predsednik pokušali da reše ceo problem nezavisno od Američkog ministarstva trgovine, a zatim je američki Kongres doneo odluku kojom potvrđuje zabranu, iz Bele kuće stiže još jedan predlog za spas ZTE-a.

Prema pisanju Reutersa koji se poziva na službenika u Kongresu i na Twitter profil američkog predsednika, čini se kako su američke vlasti spremne da drugom najvećem kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme ponude novi dogovor.

Prema njemu, ZTE bi bio dužan da plati novčanu kaznu od 1,3 milijardi američkih dolara, potpuno izmeniti menadžerski tim kojeg se smatra odgovornim za kršenje sankcija te primiti posebnog ovlašćenog službenika američkih vlasti koji bi bio zadužen kontrolu ZTE-ovog poslovanja odnosno trebao bi da spreči ponovno kršenje američkih sankcija (što je prekršaj kojeg je ZTE priznao i zbog kojeg je u na kraju došlo do izricanja sedmogodišnje zabrane).

Sve navedeno je navodno dogovoreno u telefonskom razgovoru između američkog predsednika Trumpa i kineskog predsednika Xi Jinpinga. Senatori u Kongresu (podjednako republikanci i demokrate) su odmah izrazili svoje oštro protivljenje ovom dogovoru kojeg takođe nameravaju da spreče kao i sve prethodne pokušaje dogovora koje je nastajao da postigne američki predsednik.

Inače, od stupanja zabrane na snagu 15. aprila ove godine ZTE je zbog nje navodno zabeležio gubitke u iznosu od oko 3,1 milijarde američkih dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.