Obavezni koraci pre odnošenja telefona na servis


Kvarovi mobilnih uređaja uopšte nisu prijatni s obzirom na činjenicu da smo sve više zavisni od njih. Ukoliko je došlo do kvara na mobilnom telefonu i do toga da se on mora poslati u servis, donosimo vam listu preporučenih koraka pre nego što uređaj predate na popravku. U zavisnosti od slučaja, moguće je da neke od koraka nećete moći da ispratite.

1. Utvrdite postojanje garancije

Uz svaki prodati uređaj, prodavac je dužan da vam obezbedi garanciju. Po važećem zakonu, za tehniku je to minimum 2 godine u ovlašćenom servisu. Ukoliko u garantnom roku popravite uređaj van ovlašćenog servisa, pored toga što ćete platiti popravku, ovlašćeni servis može da odbije dalje servisiranje vašeg uređaja. Zato, prvo kontaktirajte prodavca koji će vas uputiti u ovlašćeni servis koji će vam predložiti dalje korake u servisiranju uređaja. Ukoliko ste uređaj kupili preko operatera, dovoljno je samo da ga odnesete u najbližu poslovnicu. Često se može desiti da vam servis koji obezbeđuje garanciju zahteva plaćanje popravke, a da je u drugom servisu cena niža. U tom slučaju, sami odličite da li ćete platiti više kod davoaca garancije i zadržati pravo na garanciju, ili odneti u drugi servis i izgubiti.

2. Uradite backup odataka
Ukoliko ste u mogućnosti, napravite kopiju svih podataka na uređaju. Može se desiti da nakon servisa budu izgubljeni, a niko neće snositi odgovornost za to. Postoji dosta programa sa kojima ćete backup uraditi vrlo brzo i bez puno muke.

3. Odjavite se iz svih aplikacija ili resetujte uređaj na fabričko
Kako ne bi došli u situaciju da mislite kako će serviser kopati po, recimo, vašem Facebook nalogu, obavezno se odjavite iz svih aplikacija u kojima ste prijavljeni. Preporučuje se i da uradite fabrički reset ueđaja koji će obrisati sve sa telefona, naravno, pre toga napravite backup. Reset na fabričko može da reši veliki broj softverskih problema, što znači da je moguće da ćete rešiti vaš problem bez potrebe za servisom.

4. Izvadite kartice

Pre servisa, obavezno izvadite memorijsku i SIM karticu. One serviserima nisu potrebne, a može se desiti da se slučajno izgube.

5. Utvrdite oštećenja na uređaju

Fotografišite vaš telefon u stanju u kome je predat na servis. U slučaju da se ošteti u servisu, fotografijama ćete moći da dokažete kako uređaj pre servisa nije imao oštećenja.

6. Zapišite podatke

Pre svega, bitan vam je IMEI uređaja - može se desiti da slučajno u servisu zamene uređaje i tako dobijete neki drugi. IMEI nalazi se na pakovanju uređaja, a u telefonu do njega možete doći pozivanjem koda *#06#. Pitajte servisera za rok popravke uređaja i pokušajte da dobijete direktan kontakt. Informišite se o ceni pre nego što uređaj date na popravku kako ne bi imali neprijatnosti kasnije.

Naslovna fotografija: martiapunts / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.