Recenzija: Nokia 1


Nokia 1, ne samo što je najjeftiniji HMD-ov uređaj, nego je i najjeftiniji smartphone u Srbiji. Ovaj telefon je ujedno i prvi Android GO uređaj na tržištu, koji nema jake specifikacije, ali ima olakšani Android što će omogućiti brži rad sistema i aplikacija.

Cilj Nokije još iz 2012. godine jeste da 1,3 milijarde korisnika običnih telefona prebaci na pametne, naravno sopstvene. Upravo Nokia 1 bi mogla da oduzme popularnost običnim telefonima. Zašto? Pročitajte u nastavku...

Specifikacije
- Ekran: 4,5″, LCD, 854 x 480, 218ppi, 61,6%
- SoC: MediaTek MT6737M
- RAM: 1 GB
- Interna memorija: 8 GB
- Povezivanje: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, A-GPS, FM Radio, MicroUSB 2.0
- Kamera: 5MP, f/2.4, fiksni fokus, LED blic
- Prednja kamera: 2MP f/2.4, fiksni fokus
- Baterija: 2150mAh, izmenjiva
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo (Go edition)

Plus
- Dizajn i ergonomija
- Otpornost
- Izmenjiva baterija
- Cena

Minus
- 1 GB RAM-a
- Performanse su mogle da budu bolje

Dizajn i kućište

Zbog svojih oblina, Nokia 1 dosta podseća na legendarnu Nokiju 3310, a slobodno možemo reći da ako bi Nokia 3310 morala da bude smartphone, sigurno bi izgledala kao Nokia 1.

Bilo kako bilo, uređaj je kompletno izrađen od čvrste mat plastike, što možemo posebno zaključiti zbog poleđine koja je od deblje plastike i primetno je čvrsta na dodir. Uređaj ima savršenu ergonomiju jer sa dimenzijama od 133,6mm x 67,78mm x 9,5mm spada u kompaktne uređaje koji se lako koriste jednom rukom.



Na prednjoj strani nalazi se crni okvir oko ekrana opasan belom ivicom. Dijagonala ekrana je za današnje standarde mala, iznosi 4,5 inča i niske je rezolucije, ali to ne treba da čudi jer se radi o cenovno najpristupačnijem telefonu. Iznad ekrana nalazi se prednja kamera od 2 MP, senzori, zvučnik slušalice i Nokia logo, dok je na donjoj ivici samo mikrofon, Nažalost, kapacitivnih tipki nema, iako je za njih bilo i više nego dovoljno prostora.

Na desnoj ivici nalazi se dugme za otključavanje kao i dvostruko dugme za kontrolu glasnoće. Na poleđini se smestila kamera sa blicem, Nokia logo na sredini i zvučnik na dnu. Zadnji poklopac se lako skida, a odlična stvar kod ovoga je što je baterija izmenjiva. Uređaj može da radi u Dual SIM režimu, a da bi se se SIM kartice ubacile potrebno je izvaditi bateriju. Odlična stvar je što u isto vreme možete koristiti i dve SIM kartice i microSD, za koju čak nije ni potrebno vaditi bateriju da bi se ubacila ili uklonila jer se nalazi iznad ulaza za SIM 1.

Takođe, jedna od odličnoh stvari kod ovog telefona jeste i mogućnost personalizacije Xpress On maskicama koje bi trebale da se nađu u zasebnoj prodaji po ceni od 8 evra.



Što se tiče kvaliteta izrade, on je na solidnom nivou za svoju cenovnu kategoriju. Dizajn iako malo retro, ipak je simpatičan i privlači poglede, iako se radi o low end telefonu.

Uređaj dolazi u standardnoj plavoj i crvenoj boji, ali paleta boja se širi Xpress-ON maskama. Plava boja koju smo imali na testu većinu vremena nalikuje na crnu, te se samo kod jačeg osvjetljena može videti jači plavi ton. Kod držanja, odmah se oseti da je uređaj napravljen od plastike. U ruci leži odlično, zahvaljujući oblinama i kompaktnim dimenzijama.

Ekran

Nokia 1 dolazi sa 4,5 inčnim ekranom rezolucije 480 x 854 px, odnosno u FWVGA rezoluciji. Gustoća piksela je ispod retina granice i iznosi 218 ppi. Na rezoluciju čak nemamo toliko primedbi, nedostatak piksela izražen je tek pri čitanju nekog sitnijeg teksta, ali inače ne bi trebalo da bude problema.

Ono što će vam ipak možda malo zasmetati jesu isprane boje na ekranu, kao i loš prikaz pri direktnoj sunčevoj svetlosti. Naravno, ovo je potpuno očekivano s obzirom na ekstremno nisku cenu.

Hardver i performanse

Niska cena donela je štednju na svim nivoima, a možda je tu hardver najviše pretrpeo. Nokia 1 dolazi sa MediaTek MT6737M četverojezgrenim procesorom na taku od 1,1GHz. Tu je još i 1 GB LPPDDR3 radne memorije i 8GB interne memorije, od kojih je korisniku dostupno oko 5 GB, što znači da operativni sistem (Android 8.1 Go) na Nokiji 1 zauzima samo oko 3GB, što je značajno manje nego kod "standardnih" Android uređaja. Odlično je što uz neku micro SD karticu možete povećati prostor do 128 GB.

Što se tiče performansi, ne očekujte ništa posebno. Na igrice zaboravite, osim ako nisu neke slagalice ili sudoku. Zahtevnije aplikacije ne dolaze u obzir. Šta je prihvatljivo i dostupno opisali smo u delu softvera.

Povezivanje

Nokia 1 podržava 4G, WiFi b/g/n, Bluetooth 4.2, a ima čak i FM Radio. Uređaj nema NFC, a od senzora tu su senzor blizine, osvetljenja, g-senzor (senzor gravitacije), a možemo spomenuti i GPS. Tu su već spomenuti 3,5mm jack za slušalice i MicroUSB (2.0) ulaz za punjenje.

Spoljni zvučnik Nokije 1 je pristojn glasnoće, ali slabijeg kvaliteta zvuka. Kvalitet i glasnoća zvučnika kod poziva je standardan za Nokiju, tj. iznadprosečno dobar zvuk koji je veoma glasan, što pomaže ako se nalazite u bučnim okruženjima. Primetan je nedostatak sekundarnog mikrofona za smanjenje pozadinske buke prilikom poziva, koju sugovornici čuju.

Softver

Ono što je možda najinteresantnije kod ovog telefona jeste softver, Android 8.1 Go. Nokia 1 dolazi i kao prvi globalno dostupni Android Go uređaj, a Android Go je verzija Android-a prilagođena uređajima sa slabijima hardverom i sa 1 i manje GB radne memorije.

Razlika između Android-a i Android-a Go je većinom "ispod haube", dok je vizuelni identitet više-manje isti. Uopšteno se Android Go isporučuje sa manje predinstaliranih aplikacija i aplikacije imaju oznaku Go (GMail Go, Maps Go, itd.) kao pokazatelj da su napravljene za Android Go, odnosno optimizovane za slabiji hardver.

Iskreno, očekivali smo dosta rušenja aplikacija i poruke o "popunjenosti radne memorije", ali operativni sistem Nokije 1 poprilično je stabilno odradio sve zadatke. Doduše sporo, ali sve u svemu veoma stabilno.

Na uređaj bez problema možete iznstalirati Facebook Lite i Messenger lite koji će odlično raditi, a odlično radi i WhatsApp.

YouTube, Instagram i Twitter su malo sporiji, ali rade prilično stabilno i bez problema. Potrebno je samo malo više strpljenja u početku, a kasnije ćete se verovatno navići.

Vizuelno Android Go nalikuje na obični Android, ali ne dolazi sa svim funkcijama koje pronalazimo na drugim Android uređajima. Na primer, Google Assistant nije integrisan u OS, nego je potrebno preuzeti aplikaciju Assistant Go za korišćenje asistenta. Zvučne naredbe dolaze sa uređajem, a Google Assistant Go nema sve opcije kao puni Assistant. Npr., nije moguće postavljanje podsetnika, dok je primanje obaveštenja o vremenu omogućeno.

Funkcija koja nas je na Nokiji 1 iznenadila je Ambijentalni ekran, a to je opcija prikaza sata i obaveštenja na zaključanom ekranu kada obaveštenje pristigne. Nešto slično kao Always On (ili Glance), samo što se aktivira primanjem notifikacije. Tu su i aplikacije za uštedu mobilnih podataka kao i predinstalirana Files GO aplikacija za upravljanje datotekama, koja ujedno nudi i često brisanje nepotrebne memorije.

U ovom trenutku nismo sigurni kako će teći razvoj Android Go OS-a, odnosno hoće li Nokia 1, na primer, biti nadograđena na Android P Go (ili kako ga Google nazove). Imajući na umu da HMD reklamira uređaj kao "čist, siguran i ažuran", te da redovno nadograđuju sve do sada predstavljene uređaje, ne treba sumnjati da će i Nokia 1 imati dobru softversku podršku.

Kamera

Nokia 1 dolazi sa 5MP zadnjom kamerom sa LED blicem i 2MP prednjom kamerom, obe sa fiksnim fokusom. To su jedini podaci koje je HMD objavio o kameri na službenim stranicama. Aplikacija za kameru jedna je od dve iz HMD-ove radionice (druga je aplikacija za podršku) koje instalira na Nokia uređaja. Aplikacija je identična onima na Nokiji 2 ili 3, odnosno nema pravi Pro način ručnog postavljanja parametara kamere, što nam se svidelo na Nokiji 6.1.

Kvalitet fotografija je očekivan za jedan niskobudžetni uređaj. Boje su iznenađujuće prirodne, ali nedostatak autofokusa pravi popriličan problem prilikom fotografisanja jer je teško napraviti fotografiju "u fokusu" sa pristojnom oštrinom i detaljima. Isto vredi i za prednju kameru, kod koje nedostatak autofokusa i nije neki hendikep koliko je veličina senzora, što rezultuje fotografijama sa nedostatkom detalja, a i svetline.



Zadnja kamera snima video u 720p rezoluciji, što se čini kao dobra rezolucija, ali u praksi video sa Nokije 1 je samo solidan. Nedostatak autofokusa je primetan kao i digitalni šum bez obzira na uslove.

Generalno gledano, kamere na Nokiji 1 (i prednja i zadnja) ne odskaču iz svoje cenovne kategorije i uz dobro svetlo i nakon uređivanja na nekim od dostupnih aplikacija, mogu se stvoriti fotke dostojne deljenja na društvenim mrežama. U svakom slučaju, ako pravite mnogo fotografija sa svojim uređajem, Nokia 1 nije za vas.



Baterija

Nokia je uvek bila poznata po dobrim baterijama, a to je čini se i sada slučaj. Nokia 1 tako dolazi sa baterijom kapaciteta 2150mAh, što i ne zvuči mnogo, ali autonomija je zbog malog ekrana, niske rezolucije i slabog hardvera u rangu ostalih uređaja, čak i iznadprosečna, zavisno od načina korišćenja.

Bez problema možete da izvučete ceo dan aktivnog korišćenja i na kraju da imate još 20-30%. Ukoliko malo koristite uređaj, uglavnom kao sekundarni, možete da računate na čak 5 dana korićenja sa samo jednim punjenjem.

Uz priloženi punjač, od 0 do 100% trebaće vam nešto više od 2 sata za punjenje.

Utisak

Glavni cilj Nokia 1 smartphonea jeste da privuče korisnike običnih telefona, upravo onih koji nisu preterano zahtevni i potreban im je uređaj za pozive i poruke, WhatsApp, Messenger, Viber... Može da posluži i za neko surfovanje i YouTube, uz malo strpljenja.

Ovaj telefon zbog svoje baterije može biti sjajan sekundarni telefon, posebno za putovanja kada baterija vašeg primarnog smartphonea zakaže zbog hiljada selfija.

Bez problema uz malu upotrebu može da izdrži 5 dana, u stand-by režimu po proizvođaču može da izdrži čak 15 dana, ali računajte na nekih 10, što znači da ako idete na more, za ovaj telefon ne morate ni punjač da nosite, a da opet posluži u hitnim slučajevima.

Veličina ekrana je taman ako prelazite sa standardnog mobilnog telefona, kamera jeste malo lošija za današnje standarde, ali je svakako bolja od one na običnom mobilnom telefonu.

Kompaktnost ovog uređaja i njegova cena mogu da mu osiguraju odličnu prodaju. Kao što smo rekli, odličan je kao sekundarni telefon za svakoga, a biće sasvim dovoljan deci i školarcima. Takođe, odličan je i za penzionere jer oni standardno nemaju nikakvih posebnih zahteva.

Ukupno gledano, Nokia 1 sa cenom ispod 80 evra u slobodnoj prodaji na nas je ostavila odličan utisak i verujemo da će biti izbor svih onih koji žele običan smartphone sa osnovnim funkcijama za komunikaciju uz nadprosečno trajanje baterije.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    ako cemo iskreno, ima osta jeftinijih kineza koji su cak i bolji


  2. Marko kaže,

    Razmisljam da ovo uzmem babi i dedi, dovoljno je za njihove potrebe a bitno im je samo zbog vibera da se cuju sa inostranstvom. Ima li neki bolji predlog do 100evra a da nije kinez?


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.