Recenzija: Samsung Galaxy S9 i S9+


Galaxy S9 i S9+ u odnosu na svoju prošlogodišnju braću ne donose velike promene u dizajnu, ali imaju dosta bitnih unapređenja. Sve što je bilo dobro zadržali su od svojih prethodnika, pa tako opet imamo sjajni ekran od ivice do ivice i to bez zuba, 3,5 mm audio jack, vodootporno kućište, proširivu memoriju...

Ono što je bilo loše Samsung je popravio - čitač otisaka prstiju sada je na mnogo logičnijem mestu, iako se očekivalo da ga Samsung ubaci ispod ekrana, on se ipak zadržao na zadnjoj strani.

Najviše je definitivno uloženo u kameru koja sada ima promenjivi otvor blende. Ona nudi mnogo toga, toliko da je ovde nemoguće nabrojati, tako da ćemo joj se detaljno posvetiti u nastavku.



Iako su S9 i S9+ dosta slični, možda će vas dvostruka kamera i 2 GB RAM-a više ipak naterati da kupite veći model. Ova recenzija biće ujedno i uporedni test oba modela, tako da lakše možete da odlučite koji vam više odgovara.

Specifikacija
- Ekran: SuperAMOLED 5,8 / 6,2″ - 1440 x 2960, 570/529 ppi, Gorilla Glass 5, HDR10
- SoC: Exynos 9810 Octa
- CPU: 4x2,7 GHz Mongoose M3 + 4x1,8 GHz Cortex-A55
- RAM: 4 GB S9; 6 GB S9+
- Interna memorija: 64/128/256 GB - proširiva microSD karticama
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C, USB OTG, Miracast, Google cast
- Kamera: 12 MP/4K@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps, f/1,5-2,4, OIS, Dual Pixel AF + 12 MP f/2,4
- Prednja kamera: 8 MP/QHD f/1,7
- Baterija: 3000/3500 mAh
- Brzo punjenje: Da, QC 3.0
- Operativni sistem: Android 8.0 Oreo, Samsung Experience UI 9.0

Plus S9+
- Najbolji dostupni ekran
- Vrhunski dizajn i kvalitet izrade
- Sjajna kamera
- Odličan hardver
- Odlični spoljni zvučnik
- Odlične slušalice

Minus S9+
- Ekran podložan oštećenjima
- Visoka cena

Plus S9
- Najbolji dostupni ekran
- Vrhunski dizajn i kvalitet izrade
- Sjajna kamera
- Odličan hardver
- Odlični spoljni zvučnik
- Odlične slušalice

Minus S9
- Manje RAM-a nego u većem modelu
- Slabija autonomija baterije nego na većem modelu
- Nema portret moda
- Ekran podložan oštećenjima
- Visoka cena

Dizajn i kućište

Ekran koji se preliva preko ivica kućišta već je postao zaštitni znak Samsung-a, a iako se i drugi proizvođači trude da naprave ovakav dizajn, malo kome uspe. Prošle godine smo videli par modela, ali ozbiljni konkunrenti ovakvom dizajnu se još uvek nisu pojavili.



Iako odličan, ovaj dizajn ima i svoje mane. Izuzetno je podložan oštećenjima, pa je najbolje odmah kupiti i neku zaštitnu maskicu, jer je cena zamene ekrana toliko visoka da većina razbijenih S8 i S7 Edge modela završi u fioci, a ako vam kažemo da je cena zamene ekrana za S9 još veća, sigurno ćete odmah uzeti bar nekakvu maskicu. U borbi sa udarcima i ogrebotinama tu je Gorilla Glass 5, ali svakako ne treba se osloniti na to. Iako se ovo staklo pokazalo kao dosta dobro, uvek postoji šansa da telefon padne na ivicu, baš na najosetljiviji deo.

Aluminijumski okvir je zaista kvalitetan, sa precizno izrezanim otvorima koji su još dodatno zaštićeni polikarbonatnom plastikom. Samim time smanjuje se rizik od oštećenja uzrokovanih nespretnim priključivanjem slušalica ili punjača. Otvor za spoljni zvučnik je blago redizajniran. Zadržan je na istoj poziciji koju je relativno lako prigušiti, ali s obzirom na dodatni zvučnik smešten u slušalicu, ne bi ste smeli da imate većih problema.



Tipke za kontrolu glasnoće su malo previsoko smeštene na levoj ivici kućišta, što se posebno oseti na većem modelu, a ispod njih se zadržala i beskorisna Bixby tipka koju barem lako možete onemogućiti u podešavanjima uređaja, a uz aplikacije nezavisnih developera sa Google Play-a i reprogramirati. S pozitivne strane, sve tipke imaju vrlo precizan i jasan klik, uključujući i onu za uključivanje smeštenu na desni bok uređaja. Zadržan je i ulaz za memorijske kartice na vrhu uređaja, u koji ćete staviti i vašu nano SIM karticu.

Na prednjoj strani dominira ekran, a iznad njega smeštena je prednja kamera kao i skup senzora. Jedan od njih je skener irisa oka, koji ove godine radi još brže i bolje. Oko prepoznaje bukvalno u deliću sekunde, naravno, ukoliko je dobro podešen.

Najveća razlika između S9 i S9+ je, logučno, u veličini uređaja. Tako S9 u ruci leži odlično, dok je S9+ je osetno veći i nezgrapniji za korišćenje. S9+ na poleđini skriva i dodatnu kameru, o kojoj ćemo nešto kasnije, ali glavna je potpuno identična onoj na manjem modelu. Isto važi i za merač pulsa, koji ove godine može meriti i krvni pritisak, ali ta je funkcija regionalno ograničena, pa smo mi kao i obično, i barem u ovom trenutku, za nju ostali zakinuti.

Ekran

To da su Samsung-ovi ekrani najbolji na tržištu već je odavno poznato, a prošle godine je to potvrdio i Apple izborom njihovog AMOLED ekrana za iPhone X.

Iskreno ne znamo šta to Samsung radi, ali svaka nova generacija AMOLED ekrana nas sve više oduševi. Ove godine su dodatno popravljeni uglovi vidljivosti koji su sada još bolji. Vidiljivost na suncu je neverovatno dobra, a usput je ekran štedljiviji u odnosu na prošlogodišnji.

Oba telefona dolaze sa jednako kvalitetnim ekranima, a samo teoretski, onaj na manjem modelu je nešto bolji. Razlog tome leži u samoj veličini ekrana koja je manja za 0,4″ u dijagonali, i samim time ima veću oštrinu. Ali, ovo je toliko neprimetno, da 99% korisnika ni ne zna da koristi ekran na nižoj rezoluciji od njegove maksimalne, čak i na većem modelu.



S9+ ima dijagonalu ekrana od 6,2″, a manji S9 5,8 inča. Oba imaju moderan 18,5:9 odnos stranica, što još uvek znači da većina YouTube videa neće biti prikazana preko celog ekrana, osim ako ne forsirate takav prikaz. U tom slučaju bićete uskraćeni za gornji i donji deo slike, a što najčešće ne predstavlja baš nikakav problem, osim ako se u donjem delu slike nalaze titlovi.



Always-On način prikaza je i dalje tu, a zanimljivo je da je tokom godina dosta napredovao. Osim što zadato prikazuje sve najvažnije informacije o vremenu, datumu i stanju baterije, daće vam i uvid u zadnja nepročitana obaveštenja. Na njega možete postaviti i fotografiju ili čak informacije o vlasniku uređaja, što može da bude dosta korisno ako negde zaboravite ili izgubite telefon.

Hardver i performanse

Prošle godine i manji i veći model doneli su identičan hardver, ali ove godine je Samsung želeo da da malu prednost većem modelu. Procesor isti u oba slučaja, osmojezgreni Exynos 9810, gde četiri jača Mongoose jezgra, treće generacije, kucaju na taktu od 2,8 GHz, a četiri slabija su Cortex A55, na taktu od 1,7 GHz. Za grafički deo posla brine se vrlo snažan Mali-G72 MP18 GPU.

Razlika se ogleda u količini RAM-a, pa tako veći model ima 6 GB, što smatramo nekim standardom za top modele ove godine, dok onaj manji donosi svega 4 GB. Realno, Samsung je mogao i trebao da ugradi 6 GB i u manji model, ali očito da je ovime želeo da podstakne kupce da razmisle o kupovini većeg, skupljeg i ovoga puta snažnijeg modela. Oba modela u početnoj varijanti dolaze sa 64 GB interne memorije, koju opet možete proširiti memorijskim karticama. U ponudi su još i modeli sa 128 i 256 GB.

Čitač otiska prstiju je izuzetno brz i precizan, što je standard i na puno jeftinijim uređajima. Poboljšan je i skener irisa oka, koji radi još brže i preciznije čak i na suncu. Zbog infra crvenog spektra na kojem skener radi, najviše problema na prošlogodišnjim modelima, imali su na dnevnom svetlu. Nije to savršeno niti ove godine, ali napredak je vidljiv.

Povezivanje

Kvalitet svih signala je na vrhunskom nivou, kao što je i očekivano. Bilo da je reč o klasičnom ili WiFi signalu. Glasnoća slušalice je poslovično fantastična, a smanjenje šuma za vreme razgovora je zaista odlično. Tu je i precizni GPS, a i ove godine imamo Bluetooth 5.0 koji omogućava spajanje na dva zvučnika istovremeno.

Tu je i dalje simulacija klika virtuelne home tipke uz pomoć vibro motora. Očekivali smo svojevrstan napredak u odnosu na Note 8, ali to se nije dogodilo. Svejedno, mislim da to većinu korisnika neće preterano zabrinjavati. Prisetimo se, snažnijim pritiskom na home tipku, vibro motori će pokušati da simuliraju klik fizičke tipke, ali on nije baš najvernija simulacija takve radnje.

Spomenimo i zvučnike koji su konačno stereo sa sjajnim kvalitetom reprodukcije. Baš kao i slušalice, i zvučnike je uradio austrijski AKG, a moramo reći da su vrlo kvalitetni i imaju odličan zvuk.

Softver i interfejs

Kod oba modela, interfejs izgleda identično. Uprkos većem ekranu, jedina razlika je u tome što će, ukoliko odaberete jednako veliku mrežu ikonica na početnom ekranu, one na manjem biti bliže jedna drugoj, odnosno malo više zbijene.

Softver je temeljen na Android 8.0 Oreu, a reč je o Samsung-ovom Experience interfejsu koji je stigao do devete verzije. Otprilike svi prigovori koje smo imali na interfejs na Galaxy-ju S8 i S8+, pa čak i Note-u 8, u međuvremenu su ispravljeni.

Dual Window radi bolje nego ikad, a i dalje možete zadati određene prečice koji će instantno otvoriti određene dve aplikacije koje koristite u takvom načinu rada. Već smo i pre videli i mogućnost korišćenja aplikacija u malim prozorima, koje možete koristiti iznad aplikacije u punom profilu.

Always-On ekran ima još više mogućnosti personalizacije. Po želji možete i dalje dodati fotografiju, postaviti kalendar na njega ili slično. Ukoliko smatrate da će vam se home tipka zapeći, i uzrokovati prevremeni burn in efekt, nju lako možete ukloniti iz Always-On načina rada. Tako će vam biti prikazane samo osnovne informacije, a za home tipku ionako znate gde se nalazi.

I dalje možete podesiti visinu tastature, dodati ili ukloniti numerički deo, ili pak promeniti raspored navigacionih tipki. Imamo i veliki set raznih gesti i trikova. Možete uključiti ili isključiti dodatne kontrole nakon što okinete screenshot, a koje će vam omogućiti da brzinski isečete samo određeni deo ekrana ili zaokružite onaj deo na koji želite da skrenete pažnju.

Ne treba izostaviti niti odličan Game launcher, kojeg će ceniti svi oni kojima smartphone služi i za često igranje.



Posebna pažnja na predstavljanju data je i animiranim Emojima. Tokom testiranja nisu nas previše zainteresovali, a po reakcijama ostalih korisnika, vidimo da nismo jedini. Nemojte nas shvatiti pogrešno, ali poznajemo dosta korisnika iPhone-a X koji to jednostavno nikada nisu koristili. Samsung-ov koncept je malo drugačiji, ali izgleda da ni on nije dovoljno interesantan.

Što se tiče mogučnosti, za početak je potrebno otići u aplikaciju kamere i u zadatom AR Emoji načinu rada, okinuti selfie. Nakon toga odaberete jeste li muško ili žensko. Potom će softver skenirati vaše lice i kreirati Emoji koji izgleda približno kao vi. Dodatno možete podesiti boju kože i jedan od dva ponuđena oblika lica, ukoliko te detalje nije dobro prepoznao, baš kao i boju kose i frizuru, a možete dodati i naočare i promeniti odeću. Jednom kad ste odradili ovaj inicijalni deo, unutar Samsung-ove tastature imaćete poseban mali meni sa Emojijima koje možete poslati unutar više-manje bilo koje aplikacije koja podržava slanje GIF slika.

Ako niti jedan od dvadesetak predloženih GIF-ova ne odgovara vašoj trenutnoj emociji, možete ponovno ući u aplikaciju kamere i okinuti selfie u obliku AR Emojia, ili pak snimiti video. Pokreti vašeg lica koje veštačka inteligencija oponaša su relativno verni, barem dok ne pokušate nešto za šta Emoji nije programiran. Na primer, ne možete se izbečiti ili dignuti ruku i mahnuti.

Kamera

Deo telefona koji je pretrpeo definitivno najveće promene jeste kamera. Samsung je ove godine uložio velike napore i to se jasno vidi. Za razliku od prošle godine, ovde postoji razlika, ali srećom ona se odnosi samo na dodatnu kameru na većem modelu koja služi za portretno fotografisanje, koje manji model nema.

Glavna 12 MP kamera potpuno je identična kod oba modela. Reč je o 1/2,55″ ISOCELL senzoru sa varijabilnim otvorom blende. Maksimalni otvor blende iznosi f/1,5, a najmanji f/2,4. Samsung tvrdi da će promjenjiva blenda dati još bolje rezultate u uslovima dobrog osvetljenja.

Tu je i dalje Dual Pixel autofokus koji radi gotovo savršeno u gotovo svim uslovima osvetljenja. Štaviše, čak i u izuzetno teškim situacijama bi pronašao fokus i tu niko ne bi trebao da ima prigovora.



Velike promene prisutne su i kod snimanja videa. Nažalost, neke stare su i dalje ostale. Oba Galaxy-ja u mogućnosti su da snimaju 4K video u čak 60 fps-a, ali ovakav način snimanja ograničen je na svega 6 minuta. Ukoliko spustite framerate na 30 sličica u sekundi, ali i zadržite video rezoluciju na 4K, moći ćete da snimate 10 minuta videa u komadu. Prisetimo se, ovakvo ograničenje nije postojalo na Galaxy-ju S7, a uvedeno je sa Galaxy-jem S8, što nema baš nikakve logike.

Isto ograničenje postoji i prilikom snimanja FullHD videa u 60 sličica u sekundi, tako da ćete i takav video moći snimati samo 10 minuta u komadu. Ono što je još apsurdnije jeste to da ćete FullHD video moći da snimate u 240 sličica u sekundi, bez vremenskog ograničenja.

Kvalitet snimljenog videa je na izuzetno visokom nivou, a čak i u 4K rezoluciji, video će biti snimljen u HDR-u, i to izgleda jako dobro. Ima pregršt detalja, boje naginju ka realnima, a dinamički raspon je za jedan smartphone iznenađujući.

Samsung je o ovako kvalitetnom snimanju videa rekao vrlo malo, jer se najviše usredotočio na Super Slow Motion način snimanja, a on je nažalost, tek u ranoj fazi razvoja. U takvom načinu snimanja, Samsung nudi dve opcije. Snimiti usporeni snimak čim se pojavi neka akcija u kadru, ili snimiti usporeni video tek kad vi pritisnete još jednom tipku za snimanje. Mi smo koristili automatski način rada jer je kamera ograničena na snimanje super usporenih snimaka na svega 0,2 sekunde. Sve ostalo vreme snimaće normalan video u 30 sličica po sekundi. Maksimalna rezolucija snimanja u 960 fps je samo 720p, baš kao i kod Sony Xperije Premium prošle godine.

Jednom kad ste sve ovo shvatili, našli savršen kadar i uhvatili svoj prvi Super Slow Motion video, na sve probleme zaboravićete jako brzo, jer tih 0,2 sekunde koje se snime u ovakvom načinu, biće rastegnuto 30 puta, odnosno na 6 sekundi oku inače nevidljivih detalja.

Dostupan je i način snimanja u 240 fps u FullHD rezoluciji, što je takođe izuzetno visok framerate za Slow Motion način. U odnosu na prvobitni Super Slow Motion, gde snimak možete usporiti 30 puta, ovde ćete ga moći usporiti do 10 puta, a i to je zaista impresivno kad uzmemo u obzir da za ovakav način snimanja nemate vremenskog ograničenja.



Što se tiče fotografija, one su na najvišem nivou koji industrija smartphonea nudi. Bez obzira na uslove osvetljenja, impresionira novi Samsung-ov algoritam za smanjenje šuma, a atomatski način doveden do gotovo savršenstva. Naravno, ukoliko želite sami da se igrate sa kamerom, tu je i profesionalni način koji je dostupan čak i za snimanje videa.

Manji S9 nema dodatnu kameru sa kojom bi uhvatio portrete sa zamućenom pozadinom, ali svejedno, čak i samo sa jednom kamerom, softverski može simulirati ovakav način fotografisanja.

Portretni način je naizgled pun grešaka, ali to je samo prividno tako, jer se efekt zamućenosti pozadine ne prikazuje dobro u pre okidanja. Srećom, jednom kad okinete fotografiju ostaćete impresionirani kako ova stvar dobro radi. Čak i u nekim zahevnijim situacijama kad osoba ispred sebe drži neki predmet, kamera bi dobro razaznala lice od svega ostalog i stvorila veštački bokeh efekt. I dalje možete da kontrolišete koliko će pozadina biti zamućena, kako pre, tako i nakon fotografiranja. U lošijim uslovima osvetljenja nemojte očekivati čuda, štaviše, neretko nećete ni moći da napravite fotografiju sa zamućenom pozadinom, ali to je slučaj kod svih smartfona koji koriste ovakav način fotografisanja.

Spomenimo za kraj još i prednju kameru koja je praktično identična onoj u Galaxy-ju S8. Reč je o 8 MP kameri sa f/1,7 otvorom blende. Velikih promena u kvalitetu nema, uprkos novijem procesoru i poboljšanom algoritmu. Možemo reći da je sasvim solidna i da će poslužiti svrsi, ali definitivno vas neće oduševiti kao zadnja. Sposobna je i da snimi video u QHD rezoluciji, a što se samog kvaliteta fotografije tiče, možemo reći da će fotografije izgledati vrlo pristojno u uslovima dobrog osvetljenja. Sigurni smo da će vam poslužiti i u uslovima lošijeg osvetljenja u kombinaciji sa snažno osvetljenim ekranom koji služi kao blic, ali nemojte očekivati čuda.



Baterija

Kapacitet baterije je identičan lkao kod prošlogodišnjih modela, pa tako manji S9 dolazi sa baterijom od 3000 mAh, a veći S9+ od 3500 mAh.

Uz neko standardno korišćenje, S9+ bez problema izvuče od jutra do večeri ali ne više od toga, dok je manji S9 nešto lošiji.



Dakle, možete da izvučete ceo dan korišćenja, ali ne više od toga. Samsung se ovde nije toliko potrudio koliko za kemeru, pa se iskreno nadamo da će se na bateriju više fokusirati sledećim modelom.

U odnosu na prošlu godinu, autonomija je praktično identična. Niti bolja, niti lošija.

S pozitivne strane, i dalje je dostupno brzo punjenje koje će u samo 20-ak minuta pred kraj radnog dana, dovoljno nadopuniti bateriju. Takođe ne treba zaboraviti niti na dostupno brzo bežično punjenje, ali s obzirom da takav punjač nije dostupan u pakovanju, nismo ga testirali.

Utisak

Samsung je sa S9 i S9+ napravio kompletnu priču. Uređaji dolaze sa najboljim ekranima na tržištu, prelepim dizajnom, a zadržali su i sve ono što je bilo dobro kod prethodnika.

Kao što je bilo i očekivano, tu je snažniji procesor, ali i unapređena kamera sa promenjivim otvorom blende. Iskreno se nadamo da je promenjivi otvor blende samo početak napredne tehnologije izrade kamera koja će jednom dometi i recimo varijabilno zoom sočivo.

S9 i S9+ su sjajni uređaji, donose apsolutno sve što očekujete za taj novac. Istina, ukoliko iazaberete manji ostaćete uskraćeni za dodatnu kameru i njen portret mod, ali i za dodatna 2 GB RAM-a.



Ukoliko imate S8 ili S8+ prelazak na nove modele možda neće biti sasvim isplativ. Naravno, ako vam je kamera najbitniji deo, svakako pređite, ali u ostalim slučajevima tako nešto je potpuno nepotrebno, bar još neko vreme. Jedino što nije doživelo nikakav upgrade, a zbog čega žalimo jeste baterija. Sigurni smo da je bilo prostora za 100 ili čak 200 mAh više, ali eto, to je izostalo.

Cena u slobodnoj prodaji nije mala, za oba uređaja uopšteno. Ukoliko već koristite neki veći paket, razmislite o kupovini uz ugovor i na rate, što može biti malo prihvatljivije.

Uređaj je dostupan u ponudi Telenora, no ne očekujte ga za 1 dinar ni u najvećim paketima.

Uređaj na test ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Uzeo sam S9+ na paket pre neki dan, odlican je. Koristio sam iPhone 7 Plus pre toga, ovo je 10 godina ispred!


  2. Анониман kaže,

    Kad ce test p20 pro, dvoumim se izmedju njega i s9+


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.