Samsung, Qualcomm i Apple rade na ultrazvučnim in-display čitačima otisaka prstiju


Nije tajna da su in-display čitači otisaka prstiju budućnost biometrije na smartfonima. Jedan takav primer već smo vidjeli kad ga je kineski proizvođač Vivo pre nekoliko meseci ugradio u svoj smartphone. Bilo je očito da je Vivo tada pretekao i Apple i Samsung, ali jasno je kako tu prednost neće moći dugo zadržati, a isto tako je i pitanje u kojoj će ju meri uspeti da kapitalizuje.

Naime, Vivo je kod svog čitača koristio optičku tehnologiju, koja je inferiornija ultrazvučnoj. Upravo takve paralelno razvijaju Samsung i Qualcomm, a prema najnovijim glasinama i Apple. Ultrazvučni čitač bi trebao da bude precizniji i brži od optičkog, ali istovremeno i skuplji.

Kada će Apple-ov čitač biti spreman za ugradnju u novi iPhone, za sada nije poznato, ali ono što možemo biti sigurni je da ga Apple neće ugraditi ni u jedan uređaj dok ne bude potpuno spreman, odnosno usavršen do krajnjih granica.

Što se Samsung-a tiče, on svoju tehnologiju navodno razvija nezavisno, što znači da je možda neće licencirati drugima. Isto tako, ovih dana je procurila informacija da Note 9 ipak neće dobiti in-display čitač, već tek Galaxy S10 sledeće godine. Istovremeno su se pojavile informacije i da će Samsung ovu tehnologiju koristiti i na nekim drugim proizvodima, primenjivim na aparatima u domaćinstvu i u automobilskoj industriji.

Prema analitičarima KTB Investmenta, 2019. godine u svetu će biti isporučeno preko 100 miliona in-display čitača otisaka prstiju, te čak 210 miliona 2020. godine. Za očekivati je da ova tehnologija bude primenjena u mnogim IoT uređajima, paralelno sa pokretanjem prvih mobilnih mreža pete generacije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.