Svaki peti ICO je prevara


Inicijalne ponude kriptovaluta, odnosno raznih digitalnih coina, novi su način prikupljanja kapitala za razne projekte, ali i leglo sumnjivih poslova.

Wall Street Journalovi istraživači proučili su 1.450 inicijalnih javnih ponuda coina (ICO-a) i njihove prateće dokumente, pokretače, web stranice, i uopšteno sve dostupne podatke vezane uz njih. ICO-ovi su poslednjih meseci postali vrlo propulzivan način za brzo prikupljanje kapitala, pa je logičan i rezultat ovog istraživanja – naime, analiza je pokazala da najmanje 271 ICO (dakle, otprilike svaki peti) ima neka obeležija prevare.

Detaljna analiza pokazuje kako su od pregledanih gotovo hiljadu i po ponuda coina njih 124 imale lažne ili skrivene pokretače ili članove tima, 111 ih je plagiralo prateću dokumentaciju ("white papere"), 48 ih nije imalo aktivnu web stranicu, a njih 25 garantovalo je ulagačima određeni povrat na investiciju, što je izravno u suprotnosti sa američkim zakonodavstvom.

Od pronađenih sumnjivih ICO-ova veliki deo je bio već ugašen, ali su neki i dalje prikupljali novac od investitora (čitaj: naivaca) koji su spremni da daju novac za sumnjive digitalne coine koji verovatno u najskorijoj budućnosti neće vrediti baš ništa.

Ova analiza po prvi je put opravdala sumnje mnogih koji su govorili kako je na ICO tržištu teško odvojiti žito od kukolja i pronaći zaista dobru ponudu iza koje stoji neka institucija ili kompanija s kredibilitetom, te koji bi zaista mogli biti isplativo ulaganje.

Šta je ICO?
ICO (Inicijalna ponuda coina) je za sada neregulisani način prikupljanja kapitala putem kriptovaluta koju obično koriste startupovi. Izdavalac prodaje svoje coine investitorima kao što bi to učinio sa deonicama. Ulagači veruju da će startup uspeti i da će vrednost coina porasti, čime će oni dobiti određeni povrat na uložena sredstva. Protivnici ovog načina finansiranja ističu nedostatak regulative i gotovo nikakvu zaštitu investitora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.