Tržište pametnih telefona ponovno raste


Kompanija Gartner objavila je izveštaj o stanju na tržištu pametnih telefona tokom prvog kvartala ove godine koje pokazuje kako spomenuto tržište ponovno raste (Gartner time objavljuje suprotno od onog što su objavile druge renomirane kompanije kao što su IDC, Kantar i Strategy Analytics).

Tokom prvog kvartala ove godine Gartner navodi rast tržišta od 1,3% na godišnjem nivou, s time da je prodato 383,5 miliona pametnih telefona, odnosno 84% od ukupno 455 miliona prodatih mobilnih uređaja. Celo tržište pametnih telefona sada je vođeno uspehom uređaja srednje klase, dok uređaji više klase beleže slabije rezultate.

Što se tiče samih proizvođača, vodeći je i dalje Samsung sa 78,5 miliona prodanih pametnih telefona (tržišni udeo od 20,5% i ujedno pad od 0,3% na godišnjem nivou). Na drugom mestu nalazi se Apple sa 54 miliona prodatih uređaja (rast sa 13,7 na 14,1% tržišnog udela na godišnjem nivou).

Treće mesto zauzima Huawei sa 40 miliona prodatih uređaja i tržišnim udelom od 10,5% (rast od 1,5% na godišnjem nivou). Četvrto i peto mesto zauzimaju kompanije Xiaomi i Oppo sa tržišnim udelima od 7,4 odnosno 7,3%.

Što se tiče zastupljenosti operativnih sistema, Android u prvom kvartalu beleži lagan pad (sa 86,1 na 85,9% tržišnog udela), dok je iOS zabeležio tržišni udeo od 14,1% (rast od 0,4%).



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.