ZTE prekida poslovanje


Kineski proizvođač smartphonea i mrežne opreme, ZTE, u službenom dopisu hongkonškoj berzi objavio je kako prestaje sa najvećim delom poslovanja. U poslednjem sporu sa američkim vlasima, ZTE je zaradio produženje zabrane kupovine američkih proizvoda, zbog kršenja sankcija koje je ta zemlja nametnula Iranu i Severnoj Koreji.

ZTE je zbog prodaje proizvoda koji su sadržali američke komponente, licence i patentna prava Iranu i Severnoj Koreji, 2012. godine zaradio zabranu uvoza i korišćenja američkih proizvoda, ali nakon pokoravanja pravilima američkih regulatornih tela, kazna mu je ubrzo suspendovana, zbog čega je svih ovih godina poslovao normalno. Međutim, nadležna tela su sada otkrila da ih je ZTE svih ovih godina lagao i odlučila mu je produžiti kaznu do 2025. godine.

S obzirom da ZTE uveliko zavisi od kupovine Qualcomm-ovih procesora i licenci za Android operativni sistem, jasno je da mu ova zabrana praktično onemogućava najveći deo poslovanja, i to onaj sa proizvodnjom smartfona. Štaviše, ZTE je jedan od retkih kineskih brendova koji je uspeo na američkom tržištu, i već neko vreme drži četvrto mesto sa 9,5% udela.

Čini se da je ova kazna pretežak udarac za ZTE, koji sada ostaje bez mogućnosti proizvodnje licenciranih Android smartfona, nabavljanja Qualcomm-ovih procesora i celog niza komponenti, te korišćenja patenata koji su na ovaj ili onaj način povezani sa američkim kompanijama.

Iako je u neku ruku očito da je ZTE kršio pravila, cela priča se ne može izvući iz konteksta nedavno započetog trgovinskog rata između SAD i Kine. Tako je američki FCC nedavno pozvao građane da ne kupuju ZTE i Huawei smartfone zbog navodne opasnosti od špijuniranja od strane kineske vlade, da bi ubrzo nakon toga odredio i zabranu prodaje u američkim vojnim bazama. Isto tako je svim državnim službenicima zabranjeno korišćenje Huawei i ZTE smartfona u službene svrhe.

Treba napomenuti da se pod sličnom istragom zbog kršenja sankcija Iranu i Severnoj Koreji u ovim trenucima nalazi i Huawei, pa je i u njegovom slučaju moguć sličan razvoj događaja.

Dokle će ovaj trgovinski rati ići i hoće li Kinezi odgovoriti nekom protivmerom, teško je reći, ali jasno je da na raspolaganju imaju ceo niz mera. Tako, na primer, mogu ograničiti prodaju određenih američkih proizvoda u Kini, što bi moglo posebno pogoditi Apple, koji je prošle godine najveći rast prodaje iPhone-a ostvario upravo na kineskom tržištu.

Amerikancima je u ovom trenutku najvažnije da smanje ogroman trgovinski deficit sa Kinom, zbog čega je do svega ovoga i došlo, ali pitanje je hoće li taj cilj postići trgovinskim ratom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.