Apple je zakrpio propust u iPhone-u i otežao posao policiji i agencijama


Bezbednosna rupa koja je postojala na iPhone-u (unutar iOS-a) je dozvoljavala policiji i raznim američkim agencijama da preko Lightning porta "hakuju" telefon i dođu do podataka do kojih ne bi mogli legalnim putem.

Apple čini sve da zaštiti svoje uređaje od agencija kao što su FBI, CIA, DEA i slične. Kao i svaki uređaj, tako je i iPhone imao jednu bezbednosnu rupu koju su agencije koristile za hakovanje iPhone-a koje su zaplenili ljudima. Kao što znate, većina današnjih pametnih telefona su kriptovani i ako vam ih neko ne otključa, ne možete doći do podataka. Ali, iPhone se mogao hakovati preko Lightning porta, odnosno preko USB ulaza.

Apple je otkrio taj propust, te ga je odlučio da zakrpi bez obzira kakve bi posledice mogle da budu, odnosno šta će dotične agencije reći. U novoj zakrpi za iOS, sat vremena nakon zaključavanja iPhone-a, onesposobiće se električni pristup Lightning portu. Tačnije, jedino ćete moći da punite telefon tim putem, ali više nećete moći pristupiti nikakvim podacima, osim ako prvo ne otključate telefon.

Možda ne zvuči kao nešto jako zanimljivo, ali zapravo jeste. Pogotovo kada pogledate FBI koji tvrdi da zbog enkripcije imaju stotine uređaja koje ne mogu da otključaju niti im pristupe.
Setimo se da je još 2016. godine FBI tražio Apple da napravi backdoor kako bi mogli da pristupe uređajima. To se dogodilo par dana nakon pucnjave u San Bernardinu kada je FBI u rukama imao napadačev iPhone, ali ga nisu mogli otključati. Ali, Apple je to odbio uz obrazloženje da će to oslabiti bezbednost celog uređaja.

FBI se nakon toga okrenuo nezavisnim bezbednosnim kompanijama koje su za velike novce navodno relativno uspešno otključavale uređaje u roku od par sati do par dana. Verovatno uz pomoć određene brute force akcije. Čak ste za 15.000 dolara mogli i kupiti GrayKey koji je takođe to radio – otključavao iPhone raznim "hakerskim" tehnikama.

Sve u svemu, Apple tvrdi da ovo ne radi kako bi zagorčao život agencijama, nego kako bi zaštitili svoje korisnike od hakera i sličnih osoba koje bi neovlašćeno hakovali telefone. Ipak su njima u centru fokusa korisnici koji im donose milijarde dolara svake godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.