Apple planira da proda 20% manje novih iPhone-a


Apple bi u septembru, tradicionalno, trebao da predstavi novu liniju svojeg najuspešnijeg proizvoda ikada, iPhone-a. Ove godine na tržište bi trebala da stignu čak tri nova modela, ali uprkos tome čini se kako očekivanja kompanije od prodaje istih nisu jednako velika kao što su bila prošle godine oko iPhone-a 8 i X. Prošle je godine, naime, Apple naručio proizvodnju 100 miliona komada novih modela iPhone-a, dok će ove godine, saznaje Nikkei, narudžbe biti 20% manje, odnosno planira se oko 80 miliona komada.

Ove informacije, iako nisu niti izbliza službene, potvrđuju ranija nagađanja o smanjenju potražnje za iPhone-om, ali i činjenicu da je kompanija prošle godine nešto precenila potražnju za iPhone-om X.

Po objavi vesti o smanjenoj proizvodnji cene deonica Apple-ovih dobavljača počele su da padaju za od 1 do 6%, dok je Apple-ova deonica na vrednosti izgubila oko 2%. Ali, uskoro se Apple na berzi počeo oporavljati pa je deonica nastavila svoj dugoročni trend rasta koji ovu kompaniju, polako ali sigurno, vodi prema tržišnoj valuaciji od jednog biliona američkih dolara.

Trenutno Apple na berzi vredi 945 milijardi dolara, što znači da je do biliona potrebno da cena deonice poraste za nešto manje od 6% kako bi se dostigla u istoriji nikad ostvarena valuacija (za kompaniju sa deonicama u javnoj ponudi).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.