Apple predstavio iOS 12, macOS Mojave i WatchOS 5


Ovogodišnji WWDC, Apple-ova godišnja developerska konferencija, održava se u kalifornijskom San Joseu. Tradicionalno, Worldwide Developers Conference se otvara velikom prezentacijom hardverskih i softverskih noviteta koje je Apple pripremio za ovu godinu.

Tim Cook se na početku prezentacije pohvalio s brojkom od 20 miliona developera koji rade na Apple-ovim platformama. App Store ima 500 miliona posetilaca svake nedelje, a developeri su kroz ovu prodavnicu do sada zaradili čak 100 milijardi dolara.

Prvi na rasporedu za predstavljanje noviteta je iOS. Craig Federighi predstavio je njegovu sledeću iteraciju, iOS 12. Osnovna prednost novog iOS-a biće performanse. Uređaji bi trebali da budu brži i responzivniji, a nadogradnju će moći da instaliraju svi oni koji imaju iOS 11 – dakle, ove godine nema zastarevanja iPhone-a.

Neke akcije na starijim uređajima biće i do 2 puta brže nego do sada, a za to će biti zaslužno novo upravljanje procesorskom snagom uređaja.

Od unapređenih aplikacija Federighi je istaknuo novi data format za 3D grafike, USDZ, razvijen u suradnji sa Pixar-om, kojeg će odmah prihvatiti i Adobe. Najavljeno je i WYSIWYG kreiranje u proširenoj stvarnosti. Apple će od sada imati i svoju aplikaciju za merenje u AR-u, Measure. Novi ARKit 2 donosi bolje praćenje lica i renderovanje, deljenje iskustava na više uređaja, te bolje prikazivanje 3D scena – što su prezentirali predstavnici Lega oživljavajući svoje setove u proširenoj stvarnosti.

Nadogradnju će doživeti i aplikacija Photos. Dobiće "pametno" pretraživanje po sadržaju, ljudima, mestima, događajima i slično.

Dugo najavljivana nadogradnja Siri takođeće stići sa novim iOS-om. Značajna novost biće integracija ovog virtealnog pomoćnika sa mnogim aplikacijama, pa će Siri moći aktivirati brojne nove akcije. Aplikacija Shortcuts omogućiće korisnicima izradu sopstvenih "recepata" koje će Siri moći da pokreće, ali i proaktivno kreira za korisnika. Simpatično i korisno, ali i pomalo razočaravajuće za one koji su od jučerašnje prezentacije očekivali daleko veću nadogradnju za Siri.

Nakon manjih nadogradnji aplikacija News, Books, Stocks, vratili smo se onom zanimljivijem – svakodnevnom korišćenju iOS-a. Apple će kroz novi iOS pokušati da balansira sa vremenom korišćnja uređaja i smetnji koje to donosi korisnicima. Nadogradnjom opcije Do Not Disturb (During Bedtime) ukloniće se notifikacije tokom noći, ili za vreme nekih događaja za vreme kojih ne želimo konstantno da gledamo u telefon. Notifikacijama će takođe biti lakše upravljati, iOS 12 će moži da ih grupiše.

Aplikacija Screen Time davaće korisnicima nedeljne preglede vremena provedenog na telefonu, i detaljnu statistiku koja može pomoći svakome da manje "visi" na iPhone-u tokom dana. Čak će biti moguće postaviti limite za korišćenje pojedine aplikacije, za one baš "zavisne" o nekima od njih ili pak za decu.



Animojiji će sa novim iOS-om, zamislite, moći da isplazi jezik, a dobiće i nekoliko novih likova. Apple je osmislio i Memojije, personalizovane emojije koje će svako moći da izradi po želji.

Poslednja nadogradnja što se tiče aplikacija zahvatiće FaceTime, u kojem će sada biti moguće ostvariti grupni video poziv sa čak 32 učesnika.



Novi OS za Apple Watch doneće nove opcije za takmičenja u fizičkoj aktivnosti korisnika, podržavaće i neke nove aktivnosti (yogu, npr), a pametni satovi će moći i sami da prepoznaju kada korisnik krene sa nekim oblikom vežbanja.

WatchOS 5 uvešće i Walkie-Talkie aplikaciju za Apple Watch za razgovaranje preko Wi-Fi-ja ili mobilne mreže, te lakše pozivanje Siri, samo podizanjem ruke. Vlasnici Apple Watch-a moći će uskoro da slušaju i podcaste sa istoimene aplikacije.


Nadogradnja sledi i za Apple TV i njegov tvOS. Osim 4K HDR sadržaja Apple TV podržavaće i Dolby Atmos standard reprodukcije zvuka.



Nova verzija desktop OS-a naziva se po kalifornijskoj pustinji, a prva njena predstavljena verzija je dugo očekivani Dark Mode, tamni način rada. Osim njega, bit će tu i dinamične pozadine koje će se menjati tokom dana, prelazeći iz dana u noć.

Opcija Desktop Stacks organizovaće neuredno razbacane ikone sa desktopa u logične grupe – po tipu, datumu ili tagovima. Unapređeno je upravljanje fotografijama, snimanje screenshota, a opcija Continuity ima nove mogućnosti snimanja i skeniranja s iPhone-om i prebacivanja snimaka direktno u aktivne dokumente na Mac-u.

MacOS dobija i bolju zaštitu privatnih podataka iz aplikacija. Safari će po novome blokirati praćenje korisnika kroz Facebook komentare, "Like" dugme i ostale dodatke na web stranicama, te će onemogućiti stvaranje "digitalnih profila" korisnika po karakteristikama njegovog računara.

Veliki redizajn doživljava Mac App Store, a nova Mac aplikacija Create ML omogućiće rad sa mašinskim učenjem svim vlasnicima Mac računara, te čak i onima koji nisu stručnjaci u tom područiju.

Iako nema govora o spajanju macOS-a i iOS-a, Craig Federighi pokazao je kako se u Apple-u radi na prenošenje nekih iOS aplikacija na Mac – kao što su već učinili sa aplikacijama Stocks, News, Home i Voice Memos. Ostali developeri će sličnu mogućnost portovanja aplikacija dobiti sledeće godine.

Sva juče predstavljena ažuriranja OS-ova korisnicima će stići na jesen, a beta verzije će developerima biti dostupne već sada.

Što se tiče novih Mac-ova, iPhone-a, HomePod-a i ostalih uređaja, čini se da ćemo morati još malo da pričekamo…

Pogledajte i zabavni video kojim je otvoren WWDC 2018:

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.