Dodaci za Chrome ubuduće samo iz službene prodavnice


Velik broj dodatka koji se mogu instalirati u Chrome sigurno obogaćuju korisničko iskustvo, ali ako se njihova distribucija radi bez kontrole onda mogu naneti i štetu – tako smo na primer često viđali razne maliciozne dodatke ili one koji rudare kriptovalute bez znanja korisnika. Google je stoga odlučio ovakvoj praksi stati na kraj na prilično rigorozan način. Zabraniće, naime, instaliranje dodataka u browser Chrome iz svih drugih izvora osim sa službene prodavnice, Chrome Web Storea.

Primetili su, kažu, da su dodatne informacije koje se u ovoj prodavnici mogu naći uz razne aplikacije od ključne važnosti za kvalitetno korisničko iskustvo. Promena koju najavljuju pogodiće korisnike sklone eksperimentisanju sa brojnim dodacima, kao i njihove developere. Stoga su je u Google-u odlučili provesti postupno.

U prvoj fazi, koja započinje odmah, svi novoizrađeni dodaci za Google Chrome moraće da budu distribuirani isključivo putem Chrome Web Store-a, i to prelazno razdoblje će potrajati tri meseca. Od 12. septembra instalacije sa drugih mesta biće onemogućene i svi linkovi na spoljnim stranicama će upućivati korisnike u Web Store, dok će u decembru, sa Chrome-om 71, biti ukinut i API za spoljnu (inline) instalaciju dodataka.

Umesto linkova za instaliranje dodatka na drugim stranicama će developeri morati da postave one koji vode na Web Store, a Google im omogućava i izradu personaliziranih "bedževa" koji će korisnike upućivati na službeni izvor dodataka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. podbarac kaže,

    Mogli su se i ranije setiti , opet dobro.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.