Google tajno prikupljao podatke ljudi, stiže im tužba od 3 milijarde funti


Bivši direktor britanskog udruženja za zaštitu potrošača Which?, Richard Lloyd, tužio je Google zbog slučaja starog šest godina. Naime, najpoznatiji internet pretraživač svojevremeno se našao usred skandala, jer je između avgusta 2011. i februara 2012. zaobilazio podešavanja privatnosti na browseru Safari te kategorizovao njegove korisnike u svrhu boljeg oglašavanja.

Google je zbog praćenja kolačića na iOS uređajima tada nagodbom odlučio da isplati 22,5 miliona dolara, a cifra koja se spominje u nedavnoj tužbi je neusporedivo veća. Lloyd od navedene američke tvrtke traži nešto više od tri milijarde funti.

U skandalu je nastradalo više od četiri miliona korisnika iPhone-a, uz brojne vlasnike drugih pametnih telefona. Tužioci tvrde da je Google preuzimao podatke o rasi, društvenom i finansijskom stanju, seksualnosti, fizičkom i mentalnom zdravlju te političkim preferencijama korisnika Safari-ja sa iOS-om.

Google-ovi predstavnici tvrde da nijedna treća strana nije došla do podataka i da se proučavani korisnici nisu mogli identifikovati. Lloyd i tužioci, pak, ističu da je Google korisnike nakon crpljenja podataka podelio u grupe s ciljem profita, zbog čega bi sada ponovno mogli odgovarati.

Tužba je tek u pripremi, tako da rasplet ne možemo očekivati u vrlo bliskoj budućnosti. Google će se zbog ogromne cifre oko koje se spor vodi morati izuzetno dobro braniti pred sudom, a hoće li uspeti već postaje pitanje morala.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.