iOS 11 na čak 81% Apple-ovih uređaja


Apple je objavio najnovije podatke vezano uz zastupljenost iOS platforme. Prikupljeni podaci su zaključni s 31. majom 2018. godine.

Iako se činilo kako će podaci za mesec maj biti preskočeni (znalo se već dogoditi da Apple ne objavi podatke po mesec, dva) isti su stigli već početkom juna. Iako su podaci za april bili dostupni već 22. aprila, s podacima za maj Apple je malčice pričekao, a sada znamo i zašto.

Naime, iste je iskoristio kako bi tokom WWDC 2018 konferencije bocnuo konkurenciju – Google i njegovu konkurentsku Android platformu. Tokom konferencije Apple je javno uporedio iOS i Android, navevši kako najnoviju verziju iOS platforme ima 81% njihovih mobilnih uređaja (aktivnih) dok najnoviju Android platformu ima tek njih 6%.



Javna tajna je kako je Android uveliko fragmentovan iz razloga što postoji ogroman broj proizvođača Android uređaja koji na skoro dnevnoj bazi izbacuju nove modele uređaja, dok za postojeće (stare) ne izdaju nadogradnje. Druga, javna tajna je da kod jeftinih Android uređaja korisnici ne dobijaju ni po jednu, a kamoli dve, tri ili više većih nadogradnji operativnog sistema. Sve navedeno je na kraju dovelo do toga, da se najnoviji Android nalazi na tek 6% uređaja, a izišao je malo pa pre skoro godinu dana.

Apple je u puno boljoj poziciji jer sam radi i hardver i softver, dok u Android svetu Google većinom radi softver (uz izuzetak dva, tri sopstvena modela), a ostali proizvođači hardver (telefone, tablete) za kojeg naknadno prilagođavaju Android. To pak dovodi do nedostatnog vremena za ozbiljnije posvećivanje izdavanju novih nadogradnji postojećih modela, jer konkurencija diktira tempo izdavanja novih telefona, barem jednom godišnje. Sony je jedno vreme imao još luđi tempo – jedan flagship svakih šest meseci, od kojega su na kraju, srećom i odustali.

Ali, vratimo se mi Apple-ovom izveštaju za maj 2018. godine. Kako smo naveli na početku iOS 11 sada pokreće 81% aktivnih mobilnih uređaja kompanije Apple, tu se ubrajaju svi uređaji koji se temelje na iOS-u, od iPhone-a do iPad-a. Stariji iOS 10 je tako pao na 14%, a još starije verzije iOS 9 (i starije) na 5%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.