Microsoft preuzeo GitHub za 7,5 milijardi dolara u deonicama


Spekulacije koje su proteklih dana kružile industrijom i medijima, o pregovorima Microsoft-a i GitHub-a o potencijalnom preuzimanju, juče su i potvrđene. Microsoft je i službeno dogovorio akviziciju online repozitorija i servisa koji okuplja programere iz celog sveta, GitHub-a.

GitHub je pokrenut pre deset godina kao platforma za saradnju programera na razvoju programa, te za skladištenje programskog koda. U međuvremenu je prerastao u pravu društvenu mrežu developera iz celog sveta, i trenutno beleži više od 23 miliona korisnika. Microsoft ovim preuzimanjem dobija direktan pristup do velikog izvora talenata u programerskoj industriji.

Posljednja procenjena tržišna vrednost GitHub-a (2015. godine) bila je 2 milijarde dolara. Microsft je za GitHub platio čak 7,5 milijardi dolara, ali ne u novcu nego u sopstvenim deonicama.

Novi šef GitHub-a biće Nat Friedman, dosadašnji direktor Xamarin-a, dok će suosnivač GitHuba i njegov bivši direktor Chris Wanstrath dobiti mesto saradnika u Microsoft-ovom softverskom odelu.

U međuvremenu, GitHubu je stigla i javna čestitka od GitLab-a. Ovaj konkurent, naime, zbog velikog broja korisnika nezadovoljnih GitHub-ovom prodajom Microsoft-u, juče zabeležio 10 puta veću aktivnost na svojim stranicama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.