Recenzija: HTC U11 Life


Dugo nismo testirali HTC telefone pa je pravo vreme da se ova greška ispravi. HTC U11 Life je jedan od novijih pripadnika srednjeg cenovnog ranga. Iako izgledom prednje strane deluje kao da je star barem 3 godine, ipak nije tako.

Najveća prednost ovog telefona je čisti Android, bez modifikacija sodtvera od strane proizvođača. HTC U11 Life je deo Android One programa, koji je u jednu ruku sličan kao Nexus, a u drugu Google Experience programu, ali isto tako nije ni jedno, ni drugo. Android One je jednostavno čisti Android, sa tek pokojom izmenjenom aplikacijom koju proizvođač odluči da zadrži iz svoje palete, jer jednostavno smatra da je ona bolja nego Google-ova.

HTC je zadržao aplikaciju kamere i proširenje vezano uz Edge Sense, što je odlično jer su te dve stavke bolje nego Google-ova rešenja. Izuzev Android One platforme, U11 Life je jedan pristupačniji uređaj kojeg samo Edge Sense donekle izdvaja od konkurencije.

U11 Life donosi solidni Snapdragon 630 procesor, 32 GB interne memorije i 3 GB RAM-a uz IP67 sertifikat i ulaz za microSD kartice. Da li sve to vredi toliko koliko je HTC zacenio, saznajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,2″ SuperLCD, 1920 x 1080, 16:9, 424 ppi
- SoC: Qualcomm Snapdragon 630
- CPU: 8x Cortex-A53 2,2 GHz
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB, proširiva
- Povezivanje: WiFi a/b/g/n/ac, A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C
- Kamera: 16 MP, f/2,0, PDAF, 4K
- Prednja kamera: 16 MP, f/2.0, 1080p
- Baterija: 2600 mAh
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo

Plus
- Edge Sense nadogradnja
- Otporan na vodu
- Proširiva memorija
- Čist Android

Minus
- Zastareo dizajn
- Nema 3,5 mm audio jack
- Kamera nema OIS
- Nema brzo punjenje

Dizajn i kućište

HTC U11 Life dosta podseća na svog starijeg i skupljeg brata, U11, ali je utisak u ruci potpuno drugačiji. U11 tako ostavlja utisak skupog i kvalitetnog telefona, dok je na U11 Life primetno da se radi o uređaju nižeg cenovnog ranga. Izrađen je od stakla i to Gorilla Glas 3, dok je okvir izrađen od polikarbonata, a isto važi i za tipke koje imaju dobar i jasan klik.

Na prednjoj strani dominira jako veliki okvir. Srećom, tu su bar kapacitivne tipke na dnu kao i home tipka koja nije fizička u kojoj je integrisan senzor otiska prsta. Nju nije moguće kliknuti već samo dodirnuti.

S obzirom da su čak i Kinezi uveliko počeli da izbacuju uređaje sa ekranima od ivice do ivice čak i u mnogo jeftinijim modelima, čudi nas potez HTC-a koji je ostavio toliki neiskorišćeni prostor. Takođe, čini se i da je ostalo dosta prostora ispod zadnje maske, s obzirom da se čini da pod pritiskom ima praznog prostora, ali ovo ništa nije čudno jer smo to već viđali kod jeftinijih telefona.



Iako dizajn deli sa U11, poznati HTC-ovi BoomSound zvučnici su izostali sa ovog modela. Tako na dnu imamo samo jedan zvučnik, koji je pristojnog kvaliteta, ali ne i dovoljne glasnoće. Zbog nešto drugačijeg smeštaja zvučnika i USB-C ulaza, moguće je da ćete ga ređe prigušiti držeći uređaj u ruci.



Treba napomenuti i da je iznad ekrana klasičan set senzora, ali i LED lampica za obaveštenja, koja posebno iz ovakvih uređaja, sve češće netragom nestaje. Drago nam je da se HTC nije pridružio tom trendu, kad je već izbacio 3,5 mm izlaz za slušalice.

Svakako ne treba zaboraviti ni vodootporno kućište (IP67 sertifikat) što polako postaje standard standard čak i u ovom cenovnom razredu, barem kad je HTC u pitanju.

Ekran

Što se tiče ekrana, ovde nema baš nikakvih iznenađenja. HTC se odličio za dobro poznati IPS LCD u FullHD rezoluciji. Dijagonala ekrana je 5,2 inča, što rezultuje sa vrlo visokih 424 ppi, što znači da neće biti problema sa rezolucijom.

Uglovi vidljivosti su klasično dobri za IPS matricu. Definitivno nisu savršeni, ali je, ako izuzmeno AMOLED, među boljima u cenovnom rangu. Vidljivost na suncu bi mogla da bude i nešto bolja, ali sigurno nije loša ili preniska.

Jedino je primetan mali gubitak kontrasta i boja pri direktnoj izloženosti suncu, ali to je klasika za ovaj tip ekrana. Izuzev u takvim situacijama, kontrast je na vrlo visokom nivou, a na prikaz boja niko ne bi trebao da ima prigovora.

Preko ekrana nalazi se Gorilla Glass 3, što je u neku ruku pomalo čudno, s obzirom na to da su na tržištu aktuelne čak i novije dve generacije zaštite.

Hardver i performanse

S obzirom da se radi o telefonu iz srednjeg cenovnog ranga, HTC se ovde odlučio da ugradi Snapdragon 630, dobro poznati osmojezgreni procesor čija Cortex A53 jezgra kucaju na taktu od 2,2 GHz. Postoje dve verzije U11 Life uređaja, ali kako stvari stoje, na našem tržištu je zastupljena samo slabija verzija sa 32 GB interne memorije i 3 GB RAM-a. Jača dolazi sa 64 GB interne i 4 GB RAM-a. U oba slučaja, memoriju je moguće proširiti microSD karticama do teoretskih 2TB.

Bez obzira na sve, performanse su sasvim solidne, i nismo imali većih prigovora za njih, jer je Adreno 508 dovoljno snažan GPU da potegne i neke zahtevnije igrice. Naravno, to neće biti na vrhunskom nivou kao kod snažnijih procesora, ali je svakako zadovoljavajuće.

Povezivanje

HTC U11 Life ima mogućnost povezivanja na WiFi mreže (a/b/g/n/ac), ugrađeni A-GPS, a Bluetooth je u verziji 5.0. Za napajanje i povezivanje sa računarom koristi se USB-C port. Nažalost, preko tog porta se povezuju i slušalice s obzirom da je 3,5 mm audio jack izbačen bez nekog bitnog razloga. Takođe u prodajnom paketu nećete dobiti adapter, ali su tu zato kvalitetne USB-C slušalice.

Kvalitet signala je na solidnom nivou, a slušalica dovoljno glasna za obavljanje razgovora čak i u bučnijim okruženjima. Nažalost, zvučnik smešten na dno uređaja je vrlo lako prigušiti, a ni on se ne može baš pohvaliti prevelikom glasnoćom.

Čitač otiska prstiju je vrlo brz i precizan i možemo reći da nas je prijatno iznenadio. Treba napomenuti i da je U11 life nasledio funkciju stiska, odnosno možete aktivirati određenu radnju na uređaju tako da što stisnete, kao sunđer recimo, a ovo smo inače upoznali na HTC U11 telefonu.

Softver i interfejs

Android One je mešavina Google-ovog Nexus i Experience programa. Nexusi su bili telefoni koji su dolazili na čistom Androidu, ali je svake godine je samo jedan od proizvođača dobio dozvolu za izradu takvog uređaja. Istina, poslednje godine su bila čak dva, Huawei i LG, ali i dalje je to bio vrlo ograničen program. On je ujedno bio i Google-ova smernica svim proizvođačima.

Google Experience program je pak bio dostupan svima, ali ga proizvođači nisu baš dobro prihvatili. Uz top model, proizvođači su trebali da predstave i još jedan, a koji ne bi imao nikakve nadogradnje interfejsa poput TouchWiz-a, već samo čisti Android. Pokazalo se da niti kupci nisu bili preterano oduševljeni takvim čistim Android-om, jer je u ono vreme bio uskraćen za mnoge mogućnosti koje su razne nadogradnje interfejsa imale.

Čist Android One danas praktikuje sve više proizvođača, među kojima je i Nokija koja to ističe kao glavnu prednost.

HTC U11 Life tako ima čist najnoviji Android 8.1 Oreo bez ikakvih nadogradnji interfejsa. Dobra stvar je što Google garantuje da će svaki ovakav uređaj dobiti sve nadogradnje predstavljene u roku od dve godine, ali i čak 3 godine bezbednosnih zakrpa. Koliko je u ovome istine, videćemo.

Sve je čisto i vrlo pregledno, podešavanja su čak i nešto pojednostavljena. Za razliku od čistog Android-a o kome smo već puno puta pisali u testovima, jedino su proširena podešavanja za funkciju stiska, a što smo već dobro upoznali sa starijim bratom, U11.

Čak možete isprogramirati određenu radnju unutar Edge Sense menija. Primera radi, unutar kalkulatora znate gde se nalazi znak jednakosti, i zadate da na stisak uređaja, on tapne na određeni deo ekrana gde se taj znak nalazi. Naravno da od ovakve funkcije nećete imati preterane koristi, ali sigurni smo da ćete pronaći i situacije gde će vam stisak biti koristan.

Kamera

HTC se odlučio za dve 16 MP kamere. Obe imaju f/2.0 otvor blende i dva iznimno slična senzora, ali je onaj stražnji naravno i napredniji. Podržava PDAF i snimanje videa u 4k rezoluciji, što prednja naravno ne podržava.

Obe kamere ostale su zakinute za optičku stabilizaciju, ali zato imaju takozvanu HDR boost opciju, koja doprinosi da fotografije imaju manje šuma i više detalja.

U praksi se ova tehnologija pokazala kao dobra, ali samo na skupljim uređajima. Na ovako jednom jeftinijem, fotografije su u najbolju ruku pristojnog kvaliteta, a za ovaj cenovni rang, očekivane.

Ono što nam se posebno svidelo jeste HTC-ov interfejs kamere koji je inače dosta bolji od Google-ovog, najviše zbog raznih proširenja u vidu korišćenja ručnih podešavanja. Vrlo je jednostavno koncipirano i nema nikakvih skrivenih podešavanja koje teško pronalazite. Čak je i vrlo zgodno organizovano za dešnjake, pa tako kad jednom povučete dodatni meni sa opcijama, podešavanja će se nizati sa desna na levo, tako da ih lakše možete dohvatiti.



Profesionalni način rada podržava i fotografisanje u RAW formatu, za sve one koji iz svojih fotografija žele da izvuku više. Šteta što je najmanja brzina okidača spuštena na svega 2 sekunde, tako da neće baš biti cool noćnih pejzaža.

Kamera će poslužiti za poneku fotografiju za društvene mreže, ali od nje nemojte previše očekivati. Definitivno nas je iznenadio algoritam koji se trudi da čak i u izuzetno lošim uslovima donese dovoljno svetla u fotografiju.

Generalno, u uslovima dobrog osvetljenja nema puno mudrosti. Solidan dinamički raspon, relativno realan prikaz boja i dobar kontrast, dakle sve je na mestu. U uslovima lošijeg osvetljenja, izrazito velika količina šuma, ali i dosta svetlije fotografije u odnosu na konkurenciju u svom cenovnom rangu. Koliko se to vama sviđa ili ne, moraćete sami da procenite.

Inače, video se snima i u 4K rezoluciji, ali njega koristite samo kad imate vrlo mirne ruke. Elektronska stabilizacija je Google-ova i radi vrlo dobro, ali samo pri snimanju FullHD videa. Detalja ima dovoljno, mada je i ovde primjetan manjak kontrasta. Fokus radi vrlo dobro, a primetna je i nešto veća količina šuma, baš kao i na fotografijama. Prijatno nas je iznenadila mogućnost snimanja zvuka u lossless formatu, ali treba pripaziti s njim jer zauzima nešto više memorije od običnog načina snimanja zvuka.



Baterija

Kapacitet baterije je svega 2600 mAh, što je za današnje Android uređaje relativno malo, Smatramo da bi neki minimum trebao da bude 3000 mAh, ali eto to je verovatno ostavljeno za neku narednu verziju.

Iako je baterija realno mala, uz štedljiv procesor, ostali smo prijatno iznenađeni koliko baterija zapravo traje. Sigurno da su određenu ulogu odigrale i razne štednje baterije koje nije moguće isključiti, ali opet, drago nam je da baterija traje duže od očekivanog. Bez problema će izdržati ceo dan aktivnog korišćenja, manje zahtevni će i sledećeg jutra imati oko 20%. Baterija će izdržati oko 4 sata uključenog ekrana sa jednim punjenjem.

Nažalost, HTC je iz nepoznatog razloga izostavio brzo punjenje na ovom modelu, ali zbog relativno malog kapaciteta, bili smo zadovoljni samom brzinom punjenja sa priključenim 10W punjačem.

Utisak

HTC U11 Life je poseban uređaj jer dolazi sa dizajnom nalik na starijeg i dosta skupljeg brata, čistim Android-om, solidnim kamerama i baterijom.

S druge strane je tipičan predstavnik srednjeg cenovnog ranga, sa nešto višom cenom od konkurencije. Zapravo, Edge Sense je jedino što bi ga razlikovalo ili izdvojilo iz mase drugih, jeftinijih.

Dostupnost na našem tržištu je vrlo ograničena, nije dostupan čak ni kod operatera. Sa cenom od oko 300-350 evra definitivno nije toliko isplativ, ali ukoliko volite HTC uređaje, obični U11 vam je previše skup a niste previše zahtevni, ovaj telefon bi mogao da vam bude zanimljiv.

Uređaj na test ustupio: HTC

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.