Redshell prikuplja podatke o korisnicima koji kupuju igre


Više je razvojnih studija objavilo kako planira da ukine podršku za aplikaciju koja prikuplja podatke o igračima. Odluka je doneta nakon što je više korisnika na društvenoj mreži Reddit i platformi Steam izrazilo negodovanje zbog ubacivanja sporne aplikacije u nedavne nadogradnje igara.

U srži problema nalazi se RedShell, analitička aplikacija koju je razvila kompanija Innervate, Inc. te je ponudila razvojnim studijima koji stoje iza popularnih igara.

Studiji su aplikaciju ugrađivali u svoje igre te pokretali programe koji su svakom korisniku nudili krojene marketinške poruke putem kojih su mogli kupiti druge igre. U slučaju kupovine, aplikacija je slala razvojnim studijima povratnu informaciju o novom preuzimanju.

Međutim, korisnici su se u više slučajeva žalili kako, uz informacije o izvoru nove kupovine, aplikacija stvara profil svakog igrača te uz njega veže informacije o aktivnostima i komponentama računara.

Dalje, mnogi razvojni studiji nisu svoje korisnike obavestili o tome kako je aplikacija postala deo njihovih igara. Ali i oni koji jesu obavestili korisnike postavili su opciju da se aplikaciju pri instalaciji onemogući umesto da ju se omogući što nije u skladu sa većinom zakona o privatnosti.

Protekle dve nedelje, nezadovoljni korisnici su trošili svoje vreme pretražujući datoteke igara kako bi pronašli tragove prisutnosti aplikacije i pozadinskih procesa te prijavljujući iste razvojnim studijima putem online foruma, društvene mreže Reddit, platforme Steam i službenih internet stranica.

Nakon zajedničkih napora zajednice korisnika, mnogi su razvojni studiji odgovorili na kritike te uklonili ili se obavezali kako će ukloniti aplikaciju RedShell iz njihovih proizvoda.

Popis igara te status aplikacije možete provjeriti ovde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.