Android ima mnogo više korisnika, ali u iOS-u je novac


Analitička kompanija App Annie objavila je novi izveštaj vezano uz najpopularnije mobilne platforme Android i iOS. Ovog puta proučavali su odnos između broja ukupno preuzetih i broja plaćenih aplikacija na navedenim platformama.

I dalje stoji kako se od svog novca najlakše odvajaju korisnici iOS-a. Android kao mobilna platforma daleko je rasprostranjeniji nego iOS (drži više od 80% tržišta). To je tako jer se Android nalazi na velikom brojem mobilnih uređaja što telefona, što tableta, ali i na raznim TV boxovima i drugim uređajima. Istina, sve nabrojane uređaje podržava i iOS, ali je takvih uređaja daleko manji broj.

Za razliku od brojnih proizvođača Android uređaja koji godišnje izbace na stotine različitih modela, Apple svake godine predstavi tek dva do tri uređaja iz nabrojanih kategorija. Time, je Android neosporni kralj tržišta, no nije sve u broju uređaja ima nečega i u novcu, a ta strana medalje i dalje ide u korist iOS-a i njegovih developera. Da je to tako najbolje se vidi iz podataka analitičke kompanije App Annie.



Tokom prošle, 2017. godine, Google Play je imao najveći procenat kada je u pitanju ukupan broj preuzetih aplikacija. Čak 70% preuzetih aplikacija širom sveta odnosi se na Google Play, a samo 30% na App Store (Apple). Ali, istraživanje je pokazalo i kako Android korisnici nisu oduvek laki na novčaniku, jer samo njih 34% je odlučio tokom 2017. godine i kupiti neku od aplikacija koju su preuzeli na svoj mobilni uređaj. Preostalih 66% korisnika koji su tokom prošle godine izdvojili svoj novac na kupovinu neke od preuzetih aplikacija su korisnici iOS platforme. Koji je tačan razlog tome nije 100% poznato, ali možemo nagađati kako je stvar u tome što se iOS uređaji na Zapadu često koriste i za posao, a takvim korisnicima nije teško da izdvoje ponešto novca za kupovinu aplikacije koja im olakšava posao. Stoga ni ne čudi što se pojedine aplikacije najpre razvijaju za iOS platformu pa tek onda i za Android, iako ni to nije uvijek slučaj. Na primer, neke aplikacije nikada ne dobiju svoju Android verziju poput npr. aplikacije Affinity Photo koja postoji za macOS, iOS i Windows okruženja, ali ne i za Android.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.