Cena grafičkih kartica tokom jula bi mogla da padne 20%


DigiTimes je pre gotovo godinu dana prognozirao kako sledi povećanje cena Nvidijinih grafičkih kartica. I bio je u pravu, cene su letele u nebo, što zbog nestašice memorijskih čipova, a što zbog povećane potražnje, a nedovoljne ponude grafičkih kartica u vreme kriptovalutnog booma.

Podsetimo, zadnjih godinu dana vladala je velika potražnja za grafičkim karticama od strane rudara kriptovaluta. Potražnja je bila tolika da proizvođači grafičkih kartica jednostavno nisu mogli da proizvedu grafičkih kartica koliko su prodavnice mogle da prodaju. Ulje na ionako veliku vatru dolila je i najveća ruska državna banka, Sberbank koja je u novembru 2017. godine pokupovala sve dostupne grafičke kartice na ruskom tržištu.

Glavni razlog nestašici grafičkih kartica je divljanje cene bitcoina koja je u jednom trenutku dosegla umalo i vrednost od 20.000 USD za jedan jedini bitcoin ili u slučaju Sberbank-a, opremanje njihove laboratorije koja se bavi veštačkom inteligencijom (tako barem kažu). Ali, da se tako stanje neće i dugoročno zadržati među prvima je shvatio Steve Wozniak koji se je potom rešio svih bitcoina koje je posedovao te pritom i dobro zaradio. I bio je u pravu, nedavna studija koju su izradili stručnjaci univerziteta u Teksasu pokazala je kako je prošlogodišnji veliki porast cene bitcoina bio namešten.

Sada, sredinom 2018. godine vlada suprotna situacija – grafičkih kartica je ostalo na bacanje. Izvori navode kako je jedan veliki tajvanski OEM proizvođač grafičkih kartica Nvidiji vratio 300.000 neprodanih kartica. Pojedini izvori navode kako su Nvidijina skladišta toliko puna neprodatih GTX-ica iz serije 10 da čak razmišljaju o odlaganju predstavljanja nove, GTX 11 serije.

Ipak na novu, GTX 11 seriju ne bi se trebalo dugo čekati. Najnovije glasine govore kako će Nvidia novu generaciju grafičkih kartica predstaviti 21. avgusta na ovogodišnjem Gamescomu. Hoće, li to zaista i biti tako, saznaćemo ako ne ranije, onda 21. avgusta.

Gotovo godinu dana od prvotne prognoze, DigiTimes ovog puta ima dobre vesti za gamere i rudare koji još uvijek razmišljaju o nabavci grafičkih kartica iz uskoro starije serije GTX 10. Prema izvoru Nvidia bi tokom jula trebala da snizi cene grafičkih kartica za 20%. Informacija o skorom sniženju navodno dolazi iz lanca dobavljača pa bi trebala da bude i više nego pouzdana.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.