Developeri trećih strana mogu vam čitati Gmail poruke


Korisnici Gmail-a koji na svoje naloge imaju povezane aplikacije trećih strana mogu bez svoje volje omogućiti developerima čitanje svojih emailova. Nakon što je ovo jedna kompanija rekla Wall Street Journal-u, Google je neizravno priznao da se to zaista događa, izjavivši da nije u sukobu sa njegovim pravilima.

Gmail je danas najpopularniji email servis na svetu sa 1,4 milijardom korisnika, a Google omogućava ljudima da svoj nalog povezuju sa alatima za upravljanje spoljnim developerima i servisima poput sistema za planiranje putovanja ili poređenje cena. Kada svoj nalog povezuju sa nekim spoljnim servisom, od korisnika se traže određene privole, koje mogu uključivati mogućnost čitanja, slanja i brisanja emailova.

WSJ tvrdi da je razgovarao sa zaposlenima nekoliko tvrtki koji tvrde da su zahvaljujući ovome čitali na hiljade tuđih emailova. Među njima su i kompanije Edison Software i eDataSource Inc. koje otvoreno priznaju da su čitale mailove korisnika kako bi poboljšale svoj softver i algoritme, a za to nisu tražile privole jer je ta praksa pokrivena ugovornim pravilima između Google-a i njegovih korisnika.

Ukoliko želite da vidite koje su aplikacije vezane uz vaš nalog, ulogujte se na Google i posetite stranicu Bezbednosna provera (check-up), gde možete onemogućiti pristup treće strane "aplikacijama sa niskorizičnim pristupom vašim podacima". Verovatno bismo to puno pre učinili da smo znali da uključuje i čitanje naših mailova.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.