Finski operater već nudi 5G mrežu


Već je poznato kako će prvi pametni telefoni, routeri i tableti sa podrškom za 5G mreže na tržište stići tokom sledeće godine.

Poneki operateri u svrhu promocije već najavljuju sopstvene 5G usluge, a među njima se odnedavno nalazi i finski telekomunikacioni operater Elisa koji deluje u Finskoj i Estoniji.

Spomenuti operater čak je objavio i pakete 5G usluga koje će nuditi zajedno sa pripadajućim cenama, s time da je naglasak stavljen na neograničeni saobraćaj sa brzinama prenosa podataka od maksimalno 600 Mb/s (maksimalno 20 GB mesečno u roamingu na područiju EU).

Elisina 5G mobilna mreža za sada je dostupna na ograničenom područiju finskog grada Tamperea i estonskog glavnog grada Tallinna. Ponuđene su dve različite naravno očekivano skupe tarife, jedna za tablete i modeme s cenom od 44,90 evra mesečno i druga za mobilne telefone s cenom od 49,90 evra mesečno (uključuje i neograničene pozive).

Ipak, treba naglasiti da je ova usluga zapravo marketinški potez i demonstracija mogućnosti 5G mreža uoči takmičenja za dodelu frekvencija koji će se dogoditi ove jeseni.

Upravo je Elisa omogućila prvi video poziv ostvaren putem 5G mreže, finski ministar saobraćaja i telekomunikacija Anne Berner na taj je način stupio u kontakt sa estonskim ministrom finansija i infrastrukture Kadrijem Simsonom (komunikacija je vršena pomoću nespecifikovane opreme kompanije Huawei).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.