I Airbnb na udaru Evropske komisije


Evropska komisija optužila je Airbnb, internet platformu za rezervisanje turističkog smeštaja, za kršenje zakona Evropske unije.

Naime, u Evropskoj komisiji smatraju da Airbnb krši pravila EU kod isticanja cena smeštaja na svojim web stranicama, odnosno da ne ističu jasno samu cenu smeštaja u odnosu na turističke naknade i troškove koje se obično naplaćuju na istaknutu cenu smeštaja na njihovim web stranicama ali se na taj trošak ne upozorava.

Uz to, Airbnb ne ističe je li smeštaj kod privatnih iznajmljivača ili u hotelima. Zbog kršenja niza pravila EU Evropska komisija im je dala su rok do avgusta da izmene neusklađenu praksu prema zakonodavstvu EU. U suprotnom se mogu suočiti s kaznama od nacionalnih regulatora članica EU.

Poverenica za tržišno takmičenje Evropske komisije Věra Jourová naglasila je kako Airbnb treba sa prestane sa politikom reševanja pritužbi svojih klijenata pred sudovima izvan zemlje u kojoj klijent živi.

Jourová je naglasila i kako Airbnb mora da poštuje prava iznajmljivača smeštaja u slučaju otkaza smeštaja od njihovih vlasnika. Istaknula je kako je Evropska komisija prošle godine dobila oko 6 hiljada pritužbi na nepoštenu praksu Airbnb-a za usluge smeštaja te kako smatra da je praksa te internet platforme još i lošija jer se mnogi oštećeni klijenti nisu žalili.

Najnovijim upozorenjem iz Evropske komisije još jedna kompanija iz Silicijumske doline, koja je u prošloj godini zaradila 93 miliona američkih dolara dobiti ostvarivši 2,6 milijardi dolara prihoda, suočena je s nizom kazni iz zemalja članica EU ako ne odgovori na upozorenje Evropske komisije.

Iz Evropske komisije najavili su kako su spremni da se sastanu sa predstavnicima Airbnb-a u septembru kako bi iznašli prihvatljiva rešenja za nezakonitosti u poslovanju te platforme.

Inače, Airnbnb do 2028. godine očekuje kako će imati godišnje oko milijardu turistitičkih rezervacija širom sveta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.