iOS sada dodatno štiti uređaje od neovlašćenog pristupa


Vlasnicima iPad-a i iPhone-a od sada je i službeno dostupan za preuzimanje novi iOS 11.4.1. U procesu razvoja ove nadogradnje Apple se većinom koncentrisao na bezbednost korisničkih podataka, za koju znamo da može biti ugrožena nekim spoljnim uređajima – kakve proizvode razne bezbednosne kompanije. Ovi uređaji namenjeni su otključavanju iPhone-a bez vlasnikovog otiska prsta, lica ili poznavanja lozinke, a rade na način da se iPhone na njih priključi putem USB-a, i potom softver izvodi svoju "magiju": zaobilazi ograničenje u broju mogućih pokušaja ukucavanjem lozinke i potom je brute force metodom pogađa.

Apple je to prepoznao pa su pribegli prilično jednostavnom rešenju koje bi trebalo da onemogući bilo kome (pa čak i policiji i inspektorima) da bez vlasnika otključaju bilo koji iPhone. To će učiniti tako da će, sa nadogradnjom na iOS 11.4.1, blokirati pristup uređaju putem USB priključka u slučaju kada on unazad najmanje sat vremena nije bio otključan "legalno", tj. otiskom prsta, prepoznavanjem lica ili ukucavanjem lozinke.

Ova se opcija naziva USB Restricted Mode, a bit će "po defaultu" uključena svim korisnicima. Apple upozorava korisnike raznih USB dodataka za iPhone da isti takođe neće raditi ako se uključi u uređaj koji u proteklih 60 minuta nije bio ručno otključan. Naravno, oni koji se ne boje neovlašćenog pristupa i žele da koriste USB dodatke i bez otključavanja iPhone-a ovu zaštitu mogu isključiti u podešavanjima (u meniju Face ID & Passcode ili Touch ID & Passcode kod iPhone-a X).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.