Nemačka: Zakonom protiv govora mržnje na Facebook-u


Govor mržnje iz temelja etničke, religijske, seksualne ili nacionalne netrpeljivosti svojevrsna je svakodnevna pojava na našem podneblju. Nemačka se, pak, na nešto konkretniji način bori protiv objava koje uključuju objave iz mržnje - zakonom NetzDG.

Od januara do juna ove godine 65 ljudi zaslužnih za uklanjanje takvog sadržaja od 1704 prijavljene objave sklonilo je njih 262. Te objave direktno su sejale mržnju na temelju religije, seksualne orijentacije i etniciteta.

Globalno gledajući, u istom razdoblju ove godine uklonjeno je otprilike 2,5 miliona objava koje vređaju na već spomenutim nivoima.

Zakon Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG) na snagu je stupio 1. januara, a korisnici Facebook-a podeljenog su mišljenja kod implementacije zakona zbog sumnje o smanjenju slobode govora.

U Nemačkoj Facebook je nešto manje popularan za razliku od ostatka zemalja EU, a koristi ga tek 2 od 5 korisnika interneta.

Podsetimo, Facebook-ov CEO Mark Zuckerberg kritikovan je od strane Nemaca nakon izjave kako Facebook ne bi trebao da briše tvrdnje u kojima se negira holokaust što je, inače, kazneno delo u Nemačkoj. Naknadno je pojasnio svoju tvrdnju i izvinio se.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.